Van: Commissie V&W
Verzonden: donderdag 1 juli 2010 17:59
Aan: TK-GRI-DCO-Commissie-VW
Onderwerp: SPOED: Verzoek GroenLinks-fractie om minister opnieuw te vragen correspondentie Europese Commissie over de vermeende ongeoorloofde staatssteun aan vliegveld Eelde openbaar te maken - reactie a.u.b. uiterlijk heden te 21.00 uur

Bijlagen: brief EC mbt documenten V&W.pdf

Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat,

 

Van het lid Van Tongeren (GroenLinks) is onderstaand verzoek ontvangen – naar aanleiding van de brief van de minister VW van heden houdende een reactie op verzoek commissie over toezending correspondentie Europese Commissie over vliegveld Eelde (2010Z10315) – om de minister opnieuw te vragen de correspondentie onmiddellijk openbaar te maken.

 

Namens uw voorzitter leg ik dit verzoek via een e-mailprocedure aan u voor.

 

Vriendelijk verzoek om uiterlijk heden (1 juli 2010) te 21.00 uur laten weten of u kunt instemmen met dit verzoek en met de door de GroenLinks-fractie aangedragen argumentatie ten gunste van het geheel en onmiddellijk openbaar maken van correspondentie tussen het Rijk en de Europese Commissie over de vermeende ongeoorloofde staatssteun aan vliegveld Eelde.

Met vriendelijke groet,

Ivo Sneep
-------------------------------------------------------
Griffier van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat

DCO Internationaal en Ruimtelijk
Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Telefoon: 070 318 20 25
Mobiel: 06 18 59 57 16
email: i.sneep@tweedekamer.nl


Van: Wijnhoven J.
Verzonden: donderdag 1 juli 2010 14:32
Aan: Sneep I.
Onderwerp: eelde

 

Beste Ivo,

Het lid Van Tongeren (GroenLinks) zou graag vandaag nog een schriftelijke spoedprocedure houden om de minister alsnog te bewegen de gevraagde correspondentie tussen het Rijk en de Europese Commissie over de vermeende ongeoorloofde staatssteun aan vliegveld Eelde geheel openbaar te maken. De brief van de minister van vandaag acht de fractie van GroenLinks niet overtuigend.

 

  1. De minister legitimeert zijn beroep op vertrouwelijkheid met een verwijzing naar de belangen van het Rijk, de EC en Groningen Airport Eelde (GAE). Daarbij valt op dat het belang van de omwonenden in het geheel buiten beeld blijven. Juist zij zijn gebaat bij openbaarheid van de stukken.
  2. De minister verwijst in zijn brief diverse keren naar het (vermeende) belang van de EC bij het handhaven van de vertrouwelijkheid, onder verwijzing naar allerlei formele bezwaren. Curieus genoeg verwijst de EC zelf, bij een openbaarmakingsverzoek van bewoners bij de EC, naar de Nederlandse regering. Zo is de cirkel rond.
  3. Het is in het geheel niet duidelijk waaruit de concurrentiegevoeligheid van de stukken voor GAE zou blijken. V&W heeft ook bij de discussie rond e HSL en de FENS-gelden een beroep op bedrijfsgeheim gedaan, waarbij in elk geval in het geval van de FENS-gelden daar later weer vanaf zagen.
  4. Er is sprake van dubbele petten bij de minister van V&W: hij gaat over de informatievoorziening aan de Kamer, hij is het bestuursorgaan dat het betreffende dossier met de Europese Commissie behandelt en als enige de Commissie informeert over gronden en feiten en hij is partij in de zaak bij de Raad van State over de vraag of er al dan niet ongeoorloofde staatssteun is verleent. In dat licht bezien zou een meer transparante houding rond de informatievoorziening aan de Kamer en derden passen.

 

De fractie van GroenLinks vraagt de commissie de minister opnieuw te vragen de correspondentie onmiddellijk openbaar te maken. Mocht daar geen meerderheid voor te vinden blijken, dan kunnen de fractieleden zich ook voorstellen dat de minister toegezegd de stukken onmiddellijk openbaar te maken als zou blijken dat de EC daar op enig moment geen bezwaarmeer tegen blijkt te hebben.

 

Namens Liesbeth van Tongeren.

 

Joris Wijnhoven

Beleidsmedewerker V&W en RO Tweede Kamerfractie GroenLinks

070 3182668