Van: Commissie V&W
Verzonden: maandag 10 mei 2010 12:01
Aan: TK-GRI-DCO-Commissie-VW
Onderwerp: Procedurevergadering VW dd 12 mei 2010: voorstel CDA-fractie tot stellen feitelike vragen inzake openstellen Rijksbaggerdepots voor derden

Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat,

 

Van het lid Bilder van de CDA-fractie is het voorstel ontvangen om – naar aanleiding van de brief van de minister d.d. 23-04-2010 inzake Uitstel toezending beleidslijn inzake openstellen rijksbaggerdepots voor derden (27625-161) – via de commissie vragen terzake aan de minister voor te leggen.

 

De brief van de minister d.d. 23-04-2010 inzake Uitstel toezending beleidslijn inzake openstellen rijksbaggerdepots voor derden (27625-161) is geagendeerd voor de procedurevergadering van uw commissie d.d. 12 mei aanstaande. Het voorstel van de CDA-fractie kan in dat verband worden besproken.

 

De CDA-fractie stelt voor de minister de volgende vragen voor te leggen:

1.       Klopt het dat de vrijkomende niet toepasbare (NT) bagger door de aannemer verplicht moet worden aangeboden bij een Rijksdepot tegen een € 0,-. tarief (excl. loonkosten)? Zo ja, is de minister van mening dat deze maatregel strijdig is met het Europese aanbestedingsrecht?

2.       Klopt het dat Waternet een 0-tarief betaalt bij het Rijksdepot? Zo ja, waarom wordt de markt hier buitenspel gezet?

3.       Waarom is het rijksdepot Slufter wel geopend voor niet-toepasbare bagger uit geheel Nederland? Dit in tegenstelling tot het Hollands Diep en IJsseloog die wel dicht zijn. Werkt dit volgens de minister niet marktverstorend, gezien de geconstateerde overcapaciteit in de markt?

4.       Staatssecretaris Huizinga heeft in haar brief van 25 januari jl. aangegeven de belanghebbenden te consulteren inzake de nieuwe berichten in de baggerdepotruimte in relatie tot het aanbod van NT bagger. Kan de minister aangeven tot welke voorlopige resultaten dit heeft geleid?

5.       Is de minister van mening, gezien de beschikbare (over-)capaciteit in de markt voor NT bagger, om geen nieuwe bestuursakkoorden te tekenen, noch bestaande te verlengen? Kan de minister aangeven wat de meerwaarde is van de bestaande bestuursakkoorden in de huidige markt?

6.       Wat is de status van het BBK in relatie tot de verontdieping van zandwinputten met toepasbare bagger?

 

In de procedurevergadering van komende woensdag wordt u gevraagd in te stemmen met:

  1. het voorstel van de CDA-fractie om de minister feitelijke vragen inzake de openstelling van Rijksbaggerdepots voor derden voor te leggen
  2. de door de CDA-fractie voorgestelde vragen
  3. het voorstel om de leden van de commissie tot uiterlijk dinsdag 18 mei te 16.00 uur in de gelegenheid te stellen aanvullende vragen in te dienen

Met vriendelijke groet,

Ivo Sneep
-------------------------------------------------------
Griffier van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat

DCO Internationaal en Ruimtelijk
Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Telefoon: 070 318 20 25
Mobiel: 06 18 59 57 16
email: i.sneep@tweedekamer.nl