Onderwerp: Verslag eerste gesprek klankbordgroep - B&A Consulting over onderzoek inburgering

Urgentie: Hoog
 
 

Van: Leeden van der Mark
Verzonden: vrijdag 23 april 2010 15:41
Aan: Krom de P.; Karabulut S.; Fritsma S.R.; Sterk W.R.C.; Ortega-Martijn C.A.; Dijsselbloem J.R.V.A.
CC: Timmermans V.; 'Marieke Bosch'
Onderwerp: Verslag eerste gesprek klankbordgroep - B&A Consulting over onderzoek inburgering
Urgentie: Hoog

 

Geachte leden van de klankbordgroep Onderzoek inburgering,

 

Gisteren heeft de eerste gesprek plaatsgevonden met B&A Consulting, het bureau dat in opdracht van de Kamer onderzoek zal doen naar de effecten van inburgering op participatie.

Namens de klankbordgroep waren de leden De Krom (voorzitter), Sterk en Fritsma aanwezig.

 

Hieronder doe ik u in het kort puntsgewijs verslag van deze bijeenkomst:

 

-        De klankbordgroep kan zich grotendeels vinden in de door het onderzoeksbureau gekozen onderzoeksaanpak.

-        Het onderzoek zal volgens de huidige planning gereed zijn in de week van 21-25 juni a.s. Hierdoor is het mogelijk de onderzoeksresultaten desgewenst mee te nemen in de kabinetsformatie.

-        Nogmaals is benadrukt dat het een kwalitatief onderzoek betreft. Het onderzoeksbureau zal aan de hand van praktijksituaties (i.c. 4 cases) een verdiepingsslag maken om inzicht te krijgen in de kwaliteit en werking van de inburgeringsvoorzieningen en de effecten van de inburgering op de participatie. Nagegaan wordt hoe inburgering werkt, wat goed en slecht gaat, wat beter kan etc. Het is m.a.w. een constructief onderzoek. Het onderzoek zal dus geen cijfermatige algemene uitspraken kunnen doen.

-        De inburgeraar staat in het onderzoek centraal. Onderzocht wordt wat er met de inburgeraars gebeurt in de trajecten en wat de inburgeringcursus voor effect heeft op de participatie. Door gebruik te maken van een zgn. “sprankelende methodiek” (werken met beelden, mensen laten associëren) wordt geprobeerd mensen te laten vertellen over hun ervaringen, ondanks de taalproblemen. Er zal niet gebruik worden gemaakt van een tolk.  
Er worden ook speciale werkvormen gebruikt om de professionals (de mensen van de werkvloer, de coaches, degenen die de intake doen, ed.) te laten zeggen wat ze echt vinden en willen.

-        De onderzoeksopzet beperkt zich tot de inburgeraars die via een inburgeringsvoorziening worden klaargestoomd voor het inburgeringsexamen of staatsexamen NT2. Vanuit de klankbordgroep is er de uitdrukkelijke wens om ook de groep inburgeraars die volledig zelfstandig en dus buiten de inburgeringsvoorziening om zich uiteindelijk aanmelden voor het inburgeringsexamen, in beeld te brengen. Hoe groot is deze groep? Wat is de samenstelling van deze groep? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met degenen die gebruik maken van een inburgeringsvoorziening?
Het onderzoeksbureau zal de mogelijkheden van de door de klankbordgroep gewenste uitbreiding van het onderzoek in beeld brengen. O.a. in de literatuurscan zal hier aandacht aan worden besteed. Bovendien zal worden bekeken of de huidige onderzoeksaanpak kan worden versoberd (bijvoorbeeld door één van de vier cases te schrappen), zodat de gewenste uitbreiding in het onderzoek kan worden meegenomen. Het onderzoeksbureau zal de klankbordgroep in het volgende gesprek informeren of dit mogelijk is en wat de consequenties zijn voor de planning van het onderzoek.

-        Voor zover mogelijk worden ook de ervaringen van mensen die vielen onder de Wet inburgering buitenland meegenomen.

-        Voor de begripsomschrijving van participatie wordt gebruik gemaakt van de driedeling die door het SCP wordt gehanteerd:

o       Maatschappelijke participatie: betaalde arbeid, onderwijs (mbo, hbo) en vrijwilligerswerk

o       Georganiseerde participatie: lid vereniging, politieke organisatie, kerk, ed.

o       Informele sociale participatie: contacten inzake dienstverlening en opvoeding, sociale contacten buiten eigen kring.
Het zwaartepunt ligt bij de betaalde arbeid en onderwijs.

 

Het volgende gesprek vindt plaats op donderdag 6 mei a.s. van 11.00-12.00 uur. Het is belangrijk dat alle leden van de klankbordgroep hierbij aanwezig zijn. Mocht dit niet lukken, dan zal worden uitgeweken naar woensdag 12 mei van 13.30-14.30 uur (uitstel heeft mogelijk gevolgen voor de planning van het onderzoek).

Ik verzoek ik uiterlijk maandag 26 april te 16.00 uur aan mij door te geven welke dag uw voorkeur heeft.

Tijdens dit gesprek komen in ieder geval aan de orde: de selectie van de cases, de mogelijkheid/haalbaarheid voor de gewenste uitbreiding van het onderzoek en de literatuurscan.

 

Met vriendelijke groeten,

 

drs. M.J. (Mark) van der Leeden

griffier van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie

tel. 070-3182311 / 06-18305901
email m.vdleeden@tweedekamer.nl