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4. QUESTIONS CONCERNING THE APPLICATION OF COMMUNITY VAT PROVISIONS 

4.2 Origin: Slovakia 
References: Articles 38, 39 and 195 
Subject: Supplies of gas or electricity to dealers – concept of fixed 

establishment – determination of taxable person 
(Document TAXUD/2404/09 – Working paper No 602)  

The VAT Committee almost unanimously agrees that when natural gas or electricity is 
supplied by or to a company which has, in the Member State concerned, a licence in order 
to practise an economic activity in the natural gas or electricity sectors, including the 
purchase for resale of natural gas or electricity, the existence of this licence is not in itself 
sufficient to consider that the company has, in that Member State, a fixed establishment 
within the meaning of Articles 38 and 39 of the VAT Directive. For such a fixed 
establishment to exist, it is necessary that that company has, in that Member State, an 
establishment which is of a certain minimum size with permanently both the necessary 
human and technical resources.  

5. NEW LEGISLATION – MATTERS CONCERNING THE IMPLEMENTATION OF 
RECENTLY ADOPTED COMMUNITY VAT PROVISIONS 

5.1 Origin: Commission 
References: New Articles 55 and 57 
Subject: Follow-up to the VAT package – definition of restaurant 

and catering services 
 (Document TAXUD/2408/09 – Working paper No 606)  

The VAT Committee almost unanimously agrees that, similar to restaurant services, 
catering is characterised by a cluster of features and acts in which services largely 
predominate, and of which the provision of food and/or beverages is only one component. 
Restaurant services consist of the supply, rendered in the premises of the supplier, of 
prepared or unprepared food and/or beverages for human consumption, accompanied by a 
sufficient support service allowing for the immediate consumption thereof while catering 
services consist of the same supply, rendered off the premises of the supplier.  

The place of supply of restaurant and catering services shall be determined on the basis of 
Articles 55 or 57 of the VAT Directive, in their wording in force as of 1 January 2010. 
Member States may apply a reduced rate to such services in accordance with category 12a 
of Annex III of the VAT Directive. 

The following is to be considered neither as catering, nor as restaurant services: 

– the mere supply of prepared or unprepared foods (for example take-away food from 
restaurants, supermarkets and the like); 

– supplies consisting of the mere preparation and transport of food; 

– in general, supplies consisting of the preparation and delivery of food and/or beverages 
without any other support service.  

In these cases, the supply of food and/or beverages without accompanying services will be 
a supply of goods, the place of which shall be determined on the basis of Articles 31 to 37 
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of the VAT Directive. Member States may apply a reduced rate to the supply of food 
(including beverages, but excluding alcoholic beverages) in accordance with category 1 of 
Annex III of the VAT Directive. 

When the provision of food and/or beverages is made by one taxable person, and the 
support services are provided to the same customer by a separate taxable person, the 
supply effected by each taxable person shall be assessed separately on its own merits, 
provided no evidence of abuse of law exists. 

5.3 Origin: Commission 
Reference: New Article 56 
Subject: Follow-up to the VAT package – issues particular to the 

hiring of means of transport  
 (Document TAXUD/2409/09 – Working paper No 607)  

– What is a means of transport? 

General definition of a means of transport 

The VAT Committee almost unanimously agrees that vehicles, motorised or not, and other 
equipment and devices designed to transport goods or persons from one place to another, 
which might be pulled or drawn or pushed by vehicles and which are normally designed 
and actually capable to be used for carrying out transport of goods or persons shall be 
regarded as means of transport within the meaning of Articles 56 and 59 of the VAT 
Directive, in their wording in force as of 1 January 2010. 

Trailers, semi-trailers and railway wagons 

The VAT Committee unanimously confirms that, in accordance with Article 10 of 
Regulation (EC) No 1777/2005, trailers and semi-trailers, as well as railway wagons, are 
means of transport for the purposes of Articles 56 and 59 of the VAT Directive, in their 
wording in force as of 1 January 2010. 

Illustrative list of means of transport 

In addition to Article 10 of Regulation (EC) No 1777/2005, the VAT Committee almost 
unanimously agrees that, subject to the general definition, the following items, in 
particular, shall be means of transport: 

– motorised and non motorised land vehicles, such as cars, motor cycles, bicycles, 
tricycles, and caravans unless fixed to the soil;  

– motorised and non motorised vessels; 

– motorised and non motorised aircraft; 

– vehicles specifically designed for the transport of sick or injured persons; 

– agricultural tractors and other agricultural vehicles; 

– non-combat military vehicles and vehicles for surveillance or civil defence purposes; 

– mechanically or electronically propelled invalid carriages. 



taxud.d.1(2009)357988 – Working Paper No 614 FINAL 
VAT Committee – Guidelines from the 86th meeting 

4/6 

In consequence, the hiring of these goods shall fall under the rules applicable for hiring of 
means of transport. 

Containers 

The VAT Committee unanimously agrees that containers are not a means of transport for 
the purposes of Articles 56 and 59 of the VAT Directive, in their wording in force as of 
1 January 2010. In consequence, the hiring of containers shall fall under the general rule 
provided for in Article 44, in its wording in force as of 1 January 2010 (if supplied to a 
taxable person) or in Article 45, in its wording in force as of 1 January 2010 (if supplied to 
a non-taxable person). 

– What is "continuous possession or use"?  

The VAT Committee almost unanimously agrees that, for the application of Article 56 of 
the VAT Directive, in its wording in force as of 1 January 2010, the duration of the 
continuous possession or use of a means of transport is a matter of facts. The duration of 
the possession or use shall be assessed on the basis of the contractual agreement between 
the parties involved, including any tacit agreement within that contract. The contract is a 
simple presumption only which may be rebutted by any means in fact or law in order to 
establish the actual duration of the continuous possession or use.  

The VAT Committee is of the almost unanimous view that when two or more contracts for 
the hiring of the same means of transport follow each other with an interruption of 2 days 
or less, the first term of the contract shall be taken into account in the assessment of 
whether the second contract is regarded as short term or not. 

The duration of each previous contract shall be taken into account when assessing the 
duration of subsequent contracts when made between the same parties for the same means 
of transport.  

However, the duration of a short term contract, before a subsequent contract which 
qualifies as long term by dint of the previous contracts, shall not be reassessed 
retroactively, provided no evidence of abuse of law exists. 

When a short term contract is subject to an extension which has the effect of causing it to 
exceed the 30 (90) days, a reassessment of the contract shall be required. However, when 
the prolongation is due to clearly established circumstances outside the control of the 
parties involved (force majeure), no reassessment of the contract shall take place. 

If a short term contract is succeeded by another short term contract between the same 
parties but relating to separate means of transport, each contract will need to be examined 
separately in order to determine whether it is of a short duration or not, provided no 
evidence of abuse of law exists. 

– Where is a means of transport "actually put at the disposal of the customer"? 

The VAT Committee unanimously agrees that, for the application of Article 56(1), in its 
wording in force as of 1 January 2010, a means of transport shall be considered as 
"actually put at the disposal of the customer" at the place where the means of transport is 
when the customer actually takes physical control over it. Legal control (signature of 
contract, taking possession of the keys) is not in itself sufficient in this respect. 
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5.4 Origin: Commission 
Reference: New Article 192a  
Subject: Follow-up to the VAT package – person liable for payment 

of VAT – concept of establishment not intervening in the 
supply 

 (Document TAXUD/2405/09 – Working paper No 605) 

For the purposes of the application of Article 192a of the VAT Directive, in its wording in 
force as of 1 January 2010, the VAT Committee almost unanimously confirms that the 
presence of a fixed establishment that the supplier has within the territory of the Member 
State where the taxable supply of goods or services is made, does not in itself signify that 
this taxable person must be regarded as established within that Member State for the 
purposes of ascertaining who is the person liable for payment of VAT. 
 
If the fixed establishment that the supplier has in the Member State where the taxable 
supply of goods or services is carried out in no way intervenes in that supply, i.e. the 
technical or human resources of the establishment are in no way used by him for the 
fulfilment of that supply, the supplier shall not, as far as that supply is concerned, be 
regarded as a taxable person who is established within that Member State for the purposes 
of ascertaining who is the person liable for payment of VAT. 

The VAT Committee almost unanimously agrees that where the fixed establishment does 
intervene in the supply of goods or services before or during its fulfilment, or under the 
agreement it is envisaged that the establishment may intervene subsequently, via such as 
an after-sale service or the application of guarantee clauses, and this potential intervention 
does not constitute a separate supply for VAT purposes, the extent of the use of its 
technical and/or human resources relating to that supply is irrelevant as it shall always be 
regarded as intervening in the supply. In the case of an intervention in the supply, the 
taxable person shall be in any event, for the purposes of ascertaining who is the person 
liable for payment of VAT and as far as that supply is concerned, regarded as being 
established within the Member State where the tax is due.  

Where the taxable person uses the technical and/or human resources of the fixed 
establishment only for administrative support tasks such as accounting, invoicing and 
collection of debt-claims, such use of these resources should not be considered as for the 
fulfilment of the supply but only for the enforcement of legal and accounting obligations 
related to this transaction. The fixed establishment shall in that case not be regarded as 
intervening in the supply. 

For the purposes of control, considering that the invoice must contain the VAT 
identification number under which the taxable person has supplied the goods or services, 
where the invoice is issued under the VAT identification number of the taxable person 
attributed by the Member State of the fixed establishment, the fixed establishment shall be 
regarded as having intervened in the supply unless there is proof to the contrary. 
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5.6 Origin: Commission 
References: New Articles 43, 44 and 45 read in conjunction with 

recital 4 of Directive 2008/8/EC 
Subject: Follow-up to the VAT package – how to determine the scope 

of either of the main rules – identification of a customer as a 
taxable person acting as such or as a non-taxable person 

(Document TAXUD/2412/09 – Working paper No 609)  

The VAT Committee almost unanimously agrees that the correct identification of the 
customer needed in order to apply Articles 44 and 45 of the VAT Directive, in their 
wording as of 1 January 2010, on the place of supply of services, shall require the supplier 
to respect several elements. 

When it comes to the assessment of the status of the customer, the supplier is assumed to 
have acted in good faith when he has: 

(a) established whether the customer is a taxable person via the VAT number 
communicated to him or through any other proof presented to him to show that the 
customer is a taxable person or a non-taxable legal person identified for VAT 
purposes, and 

(b) obtained confirmation of the validity of the VAT number of the customer and 
carried out a reasonable level of verification via existing security procedures. 

It is accepted that in order to assess whether the service supplied is intended for the own 
personal use or that of the staff of a taxable person or a non-taxable legal person 
(identified for VAT purposes), who has communicated a VAT number or provided other 
proof to be a taxable person, the supplier must take account of the nature of the service. 
Only if the nature of the service makes it appropriate the supplier may be required to 
obtain a self-declaration from the customer on the planned purpose of the acquired service. 

Where these conditions are met, the supplier is presumed to have been acting in good faith 
and is released from any further liability in the case of an incorrect assessment of the 
status of the customer, provided no evidence of abuse of law exists. Under such 
circumstances, the customer may, in accordance with Article 205, be designated as liable 
for payment of the VAT due in place of the supplier. 

The VAT Committee almost unanimously agrees that where a service is intended in part 
for personal use or that of the staff of the customer and in part for professional use, 
including activities or transactions that are out of scope (as covered by Article 43 of the 
VAT Directive, in its wording as of 1 January 2010), the supply of that service will be 
treated as falling within the scope of Article 44 of the VAT Directive, in its wording as of 
1 January 2010. 

The assessment of the purpose to which each service will be put, which is necessary to 
determine the place of supply of that service, shall take into account only the 
circumstances present at the moment of supply. Any subsequent changes to the use of the 
service received shall therefore be without consequences for the place of taxation of that 
purchase, provided no evidence of abuse of law exists. 


