Van: Maljaars J.
Verzonden: maandag 21 september 2009 14:19
Aan: Commissie LNV
Onderwerp: Verzoek Van der Vlies tbv VAO Aalbeerplan

Bijlagen: Brief Combinatie Beroepsvissers_21-9-09.pdf

Bas van der Vlies zou namens de commissie LNV een reactie willen vragen aan minister Verburg op de brief die hij van de Combinatie van Beroepsvissers inzake het aalbeheerplan gekregen heeft. Zie bijlage. Deze brief zal in de loop van de middag officieel aan de Kamercommissie toegestuurd worden. In deze brief worden enkele nieuwe aspecten uit de doeken gedaan:

-          n.a.v. het gesprek met eurocommissaris Borg: de Europese Commissie was onvoldoende op de hoogte van de Nederlandse bedoeling om de uitzet van 157 ton schieraal binnen enkele jaren te vervangen door decentraal aalbeheer.

-          Eijsacker heeft aangegeven dat ICES zijn rapport onjuist heeft geïnterpreteerd.

-          Scholten (Imares) heeft aangegeven dat het niet de bedoeling was dat alleen het ICES-secretariaat, en niet ook de deskundigencommissie van ICES, naar het Nederlandse aalbeheerplan zou kijken.

-          Een hoge ambtenaar van eurocommissaris Borg zegt dat de Europese Commissie heeft begrepen dat LNV met de diverse belanghebbenden heeft overlegd over het nationale aalbeheerplan. Dat is m.b.t. het vangstverbod echter niet het geval.   

Met name op deze punten zou hij graag voor het geplande VAO een reactie ontvangen van de minister.

Daarnaast zou hij namens de commissie LNV de minister willen vragen om bij eurocommissaris Borg aan te dringen op uitstel van het definitieve besluit over het Nederlandse aalbeheerplan tot woensdag 23 september, de dag na het VAO. De vergadering van het visserijcomité van de EC staat gepland voor 22 en 23 sept. a.s. Wij krijgen het signaal dat morgenavond, 22 sept., al een besluit genomen zou worden over het Nederlandse aalbeheerplan, terwijl dan ook het VAO gepland staat.    

 

Met vriendelijke groet,

 

Hans Maljaars

Beleidsmedewerker SGP-fractie Tweede Kamer

LNV, VROM & EZ

T: 070-3182837

E: h.maljaars@tweedekamer.nl