Van: Mastwijk J.J.
Verzonden: vrijdag 10 april 2009 16:00
Aan: Jager H.
CC: Sneep I.
Onderwerp: Rondvraagpunt proc vergadering komende week

Geachte heer Jager, beste Rikus,

 

 

Mede namens mijn gewaardeerde collega Lia Roefs van de PvdA wil ik de commissie voorstellen de volgende vragen voor te leggen aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

 

Kan de Staatssecretaris nog eens helder op een rij zetten wat, mede in acht genomen de huidige stand der techniek, de voordelen zijn van de boordcomputer ten opzichte van andere, bij de taxicentrales beschikbare geautomatiseerde systemen?

 

Daarbij zouden de volgende aspecten moeten worden betrokken:

 

Wat biedt de boordcomputer extra aan informatie die uit bestaande systemen niet valt te destilleren?

 

Welke juridische aspecten spelen een rol bij de keuze voor de boordcomputer en kan aan die aspecten ook invulling worden gegeven via systemen zoals bijvoorbeeld in gebruik bij de taxicentrales van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht?

 

Welke aspecten van privacy spelen een rol bij de invoering van de boordcomputer respectievelijk bij het gebruik van bij een aantal centrales bestaande systemen en kan naar de mening van de Staatssecretaris aan mogelijke bezwaren tegemoet worden gekomen?

 

Is het waar dat als gevolg van eisen die aan de informatie vanuit de boordcomputer worden gesteld, de kans op frauduleuze handelingen toeneemt? Te denken valt aan zaken als handmatige invoer, handmatig uitlezen, kwetsbaarheid van de pas en de mogelijkheid om te frauderen door simpelweg de pas aan anderen ter her hand te stellen, met andere woorden: wordt met de invoering van de boordcomputer niet een veelheid van mogelijkheden tot frauderen geïntroduceerd?

 

Welk bedrag is straks een ondernemer per taxi kwijt (exclusief tegemoetkoming uit ’s Rijks kas) voor het monteren en in gebruik stellen van de boordcomputer?

 

Wat voor gevolgen heeft de invoering van de boordcomputer voor zogenaamde taxibusjes (collectief vervoer) en gaat dit niet leiden tot hogere prijzen van het contractvervoer?

 

Is de Staatssecretaris bereid om de invoering van boordcomputer te heroverwegen in die zin dat de Rijksoverheid dwingend voorschrijft wanneer welke informatie voor wie (vooral IVW en de Belastingdienst) beschikbaar moet zijn en waarbij de keus over de manier waarop de gevraagde informatie wordt verzameld en geleverd (bestaande systemen, boordcomputer of anderszins) aan de bedrijven wordt overgelaten?

 

 

Jan Mastwijk, CDA-fractie