Van: Rotermundt M.
Verzonden: donderdag 23 oktober 2008 9:41
Aan: Dortmans C.
Onderwerp: FW: 'Wild zwijn gaat fokken als een konijn'

 

 


Van: Vries de S.
Verzonden: vrijdag 10 oktober 2008 11:23
Aan: Rotermundt M.
Onderwerp: FW: 'Wild zwijn gaat fokken als een konijn'

 

Hoi Marja,

 

Graag zou ik namens Ineke van Gent, via de procedurevergadering, de minister willen vragen om een reactie op de genoemde nota 'De 'wilde zwijnenbom' op de Veluwe' van oud-voorzitter van de KNNV Marcel Vossestein. Zou dit verzoek voor de volgende procedurevergadering geagendeerd kunnen worden?

 

Met vriendelijke groet,

 

Steven de Vries

 

 

 

 

'Wild zwijn gaat fokken als een konijn'

De Stentor Noord-Veluwe, woensdag 08 oktober 2008

door Olger Koopman.

 

Marcel Vossestein:

Marcel Vossestein: "Een wild zwijn bracht in de jaren negentig jaarlijks nog gemiddeld 2,2 biggen voort. Dat is dit jaar al opgelopen tot 4,4 biggen per wild zwijn. Op de Hoge Veluwe is dat al 5,7 big per zwijnenmoeder."foto GPD/David van Dam

 

VELUWE - De huidige bestrijding van wilde zwijnen op de Veluwe is een bom die vroeg of laat af zal gaan. Die waarschuwing doet Marcel Vossestein uit Nunspeet richting de beleidsmakers in Den Haag en de provincie Gelderland.

In de lijvige nota 'De 'wilde zwijnenbom' op de Veluwe' beschrijft de oud-voorzitter van de KNNV vereniging voor Veldbiologie een doemscenario, als faunabeheerders vasthouden aan het streefgetal van 860 bosvarkens op de Veluwe. Hij baseert zich daarbij op de jaarlijkse tellingen en het huidige afschotplan.

"Vrijwel alle populaties wilde zwijnen op de Veluwe zijn instabiel geraakt", concludeert Vossestein. "Terwijl de overlevingsmogelijkheden meer dan verdubbeld zijn, halveert men de populatieomvang die al decennialang bestond'', zo schetst hij onder meer het sterk gestegen voedselaanbod voor zwijnen. De reactie van de natuur is volgens de veldbioloog dat de vruchtbaarheid van de wilde zwijnen is verdubbeld. "Een wild zwijn bracht in de jaren negentig jaarlijks nog gemiddeld 2,2 biggen voort. Dat is dit jaar al opgelopen tot 4,4 biggen per wild zwijn. Op de Hoge Veluwe is dat al 5,7 big per zwijnenmoeder."

Vossestein voorspelt een neerwaartse spiraal waarbij steeds meer zwijnen geschoten moeten worden. Bosvarkens reageren door te gaan fokken als konijnen.

Vasthouden aan de streefstand van 860 zal rond 2015 al kunnen leiden tot een vruchtbaarheid van 11,6 biggen per wild zwijn. En dan wordt het natuurlijk dweilen met de kraan open.

Een oplossing voor dit probleem heeft Vossestein ook al bedacht. In de eerste plaats moet het streefgetal van 860 wilde zwijnen losgelaten worden.

"Die streefstand betekent minder dan 20 wilde zwijnen in een gebied ter grootte van 2000 voetbalvelden. Op de dichtbeboste Veluwe is dat een absurd doel. Het uitkammen van de leefgebieden leidt er toe - zoals nu al drie jaar blijkt - dat de wilde zwijnen de wegbermen en randen langs de bebouwing als 'vluchtelingenkampen' gebruiken." Vossestein noemt een aantal van 3000 zwijnen reëel. Bij die aantallen verwacht hij een 'normale' vruchtbaarheid van 1,4 biggen per wild zwijn. "Dan hoeven er jaarlijks nog maar 1200 zwijnen te sterven door jagershanden." Ook de manier van jagen moet volgens de Nunspeter een beetje anders aangepakt worden. Om de voortplantingsprikkel te verminderen moet de rust binnen de populaties terugkeren.

"De wilde zwijnen moeten de kernen van de bosgebieden als veilig leefgebied ervaren. In dergelijke gebieden horen geen faciliteiten voor bejaging aanwezig te zijn." In plaats daarvan zou er gejaagd moeten worden in brede stroken tussen de boskernen en de wegen.