Terugkijken

U kunt het debat terugkijken via de website Debat Gemist. Binnen vijf dagen is van het debat ook de ondertiteling beschikbaar.

Baby op de commode

Een rookvrije start

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een campagne gestart om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. Hij heeft de Taskforce Rookvrije Start opgericht. Doel is dat kinderen een rookvrije start krijgen.  

“Van donor tot donorkind”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van zeventien vruchtbaarheidsklinieken in Nederland die behandelingen met donorzaad en/of donoreicellen mogen uitvoeren. Aanleiding was onder andere de sluiting van Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht in 2009 op advies van de IGZ. In Bijdorp bleek veel mis te zijn met het archief. De huidige klinieken hebben hun dossiers op orde, concludeert de inspectie. Wel moeten de klinieken gegevens gaan uitwisselen om te voorkomen dat een donor meer dan 25 kinderen heeft. Ook wil de IGZ dat de klinieken meer met elkaar gaan overleggen omdat ze vaak tegen dezelfde praktische problemen aanlopen. Donorkinderen en donoren kunnen zich inschrijven in de Fiom KID-DNA Databank. De overheid geeft donorkinderen van Medisch Centrum Bijdorp een tegemoetkoming in de kosten voor deelname aan de databank. De kosten voor de donoren van Medisch Centrum Bijdorp worden volledig vergoed.

Onbedoeld zwanger

De Tweede Kamer heeft minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in verschillende overleggen gevraagd een brief te schrijven over de zorg rond onbedoelde (tiener)zwangerschappen. De bewindslieden schrijven dat er geld beschikbaar blijft voor de ondersteuning van onbedoeld (jonge) zwangere vrouwen. Ook benadrukken ze hoe belangrijk een goede onafhankelijke voorlichting is bij het maken van een keuze voor wel of niet houden van het kind. Daarnaast wordt onderzocht wat voor ondersteuning vooral de jonge moeders vragen.   

Zwartboek en andere onderwerpen

Tijdens het overleg zal het onder andere ook gaan over het zwartboek #genoeggezwegen (pdf) van de Stichting Geboortebeweging. In het zwartboek staan negatieve ervaringen die vrouwen rond hun bevalling hebben gehad met hun zorgverleners. Ook praat de commissie over het afschaffen van de eigen bijdrage bij een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie en over vitamine K bij zuigelingen.

Vergaderinformatie

Op donderdag 22 juni 2017 van 13.30 tot 16.30 uur vergaderde de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over zwangerschap en geboorte. Namens het kabinet was staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.

Agenda

U kunt de stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites

  • Rokeninfo bij zwangerschap en opvoeding van het Trimbos-instituut.
  • Siriz en Fiom over ongewenste zwangerschap.