Symptomen

zikavirus
Een ambtenaar probeert in Venezuela de mug te bestrijden die het zikavirus zou overbrengen

In Latijns-Amerika heerst sinds mei 2015 een zika-epidemie. In de media waren de afgelopen maanden beelden te zien van baby’s die met een te klein hoofdje geboren zijn. Het vermoeden bestaat dat hun hersenafwijking veroorzaakt is doordat de moeder met het zikavirus besmet is. Het zikavirus wordt verspreid door steekmuggen uit de Aedes-familie. Driekwart van de mensen die met het virus is besmet, merkt er niets van. Mensen die er wel ziek van worden, hebben in de meeste gevallen maar een beetje last van symptomen als koorts, spierpijn en huiduitslag. Vooralsnog lijkt zika voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Er is geen vaccin tegen zika.

Zika en zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat een zikavirusinfectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dat wordt nu onderzocht. Uit voorzorg adviseert het RIVM vrouwen die zwanger zijn (of dat willen worden), niet naar Zuid-Amerika te reizen. Vooralsnog lijken namelijk alleen vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden mogelijk risico te lopen bij een besmetting met het virus.

In Nederland

In Nederland is infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Dat is tot nu toe gebeurd bij ruim 20 mensen die in Suriname besmet zijn geraakt. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is erg onwaarschijnlijk, omdat die muggensoort in Nederland niet voorkomt.

Vergaderinformatie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport overlegde woensdag 17 februari 2016 over het zikavirus. Minister Schippers kwam namens het kabinet naar de Kamer.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites

  • Het RIVM over het zikavirus
  • Landelijk Co√∂rdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) over het zikavirus
  • Wereldgezondheidsorganisatie WHO over het zikavirus
  • Kaart met daarop aangegeven in welke landen het zikavirus voorkomt op de site van het European Centre for Disease Prevention and Control