Terugkijken

Kijk het overleg over het basispakket van de zorgverzekering terug via Debat Gemist.

Wijzigingen in het basispakket

Polis

In 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste twaalf behandelingen met oefentherapie vergoed. Ook krijgen kankerpatiënten en mensen die een immuuntherapie volgen vanaf volgend jaar een vergoeding voor het zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling.

Medicijnen

Gedurende het jaar wordt het basispakket uitgebreid met nieuwe medicijnen. Zo is het basispakket de afgelopen tijd uitgebreid met onder andere nieuwe medicijnen tegen hepatitis C en voorwaardelijk met een nieuwe behandeling van erfelijke borstkanker en zenuwstimulatie bij ernstige verstopping van de darmen.

Dure medicijnen

Vooral middelen voor de behandeling van reuma en kanker vormen een aanzienlijke kostenpost. Op 23 mei 2017 is besloten dat het middel Orkambi niet vergoed kan worden vanuit het basispakket. Orkambi is een middel voor patiënten met cystische fibrose (voorheen bekend als taaislijmziekte). De prijs die de fabrikant vraagt is ongeveer € 170.000 per patiënt per jaar. De totale kosten voor Nederland worden door het Zorginstituut geschat tussen de € 84 en € 125 miljoen per jaar. Als dit medicijn in het basispakket komt kan het gevolg zijn dat andere middelen niet meer worden vergoed.

Het Zorginstituut heeft de minister daarom geadviseerd om te onderhandelen over de prijs van Orkambi. Deze onderhandelingen zijn beëindigd, omdat het bereiken van een aanvaardbare prijs niet mogelijk bleek. Volgens het Zorginstituut zou de prijs met 82% omlaag moeten. Als de fabrikant niet bereid is met de prijs te zakken krijgen patiënten dit middel niet vergoed.

Vergaderinformatie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak op woensdag 28 juni  2017 over pakketbeheer met minister Schippers.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites