Terugkijken

U kunt het debat terugkijken via de website Debat Gemist. Binnen vijf dagen is van het debat ook ondertiteling beschikbaar.
 

Telecommunicatie

Twee mensen zijn bezig op hun smartphone

Draadloos internet

Toegang tot het internet is voor veel burgers en bedrijven inmiddels vanzelfsprekend. Ook is er steeds meer behoefte aan draadloze communicatie, bijvoorbeeld via 4G-internet of straks via het snellere 5G. De draadloze toegang verloopt via radiofrequenties in de lucht (de ether). Vooral naar het middelste gedeelte van het radiospectrum (van 100 MHz tot 6 GHz) is veel vraag. Deze frequenties hebben namelijk goed bereik en kunnen relatief veel data verzenden. Daarom is dit spectrumdeel nu al schaars en dus duur.

Meer ruimte

In de ether wordt het steeds drukker. Consumenten en bedrijven hebben namelijk behoefte aan steeds snellere verbindingen en er komen continu nieuwe telecombedrijven bij die etherruimte nodig hebben. Om de groei van bijvoorbeeld het mobiele dataverkeer aan te kunnen, wordt etherruimte vrijgemaakt voor mobiele breedbandnetwerken, onder andere in de 700 MHz-band waarin vroeger televisie zat. Die ruimte is vooral bedoeld voor openbare orde en veiligheid, bijvoorbeeld voor de politie, brandweer, ambulance en rampen- en terrorismebestrijding.

Verdeling, veilingen en vergunningen

In 2017 stuurt het kabinet een nota naar de Tweede Kamer waarin het uitlegt hoe de vergunningen voor onder meer de vrijgemaakte 700 MHz-band worden uitgegeven. Dan komt ook aan de orde of de vergunningen worden geveild en hoe de toegang tot de etherruimte voor nieuwe innovatieve diensten wordt geregeld.

Digitale radio

Het kabinet stuurt in 2017 ook een nota naar de Tweede Kamer over de verdeling van vergunningen voor commerciële radio en de digitalisering van het radioaanbod. Het kabinet wil zeker weten dat zenders volgens bepaalde normen gaan digitaliseren Sommige regionale commerciële zenders (zowel op FM als op de middengolf) hebben moeite om in digitale radio te investeren, vooral als zij niet zeker zijn van hun vergunningen.

Vergaderinformatie

Op woensdag 21 december 2016 debatteerde de commissie voor Economische Zaken over telecommunicatie. Namens het kabinet was minister Kamp daarbij aanwezig.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.