Strategisch plan verkeersveiligheid
Op woensdag 30 januari 2019 vergadert de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van 15.00 tot 18.00 uur over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 en het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019 – 2021. Namens het kabinet is minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig.Volg live
Het overleg over de Verkeersveiligheidsplannen is in de Thorbeckezaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt hier alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Bij deze stukken zal enige dagen na afloop van de vergadering ook het woordelijk verslag komen te staan.
Het verkeer groeit en verandert

Iedere verkeersdeelnemer moet veilig op zijn bestemming komen. Toch blijft het aantal ernstig gewonde verkeersslachtoffers toenemen, en stagneert de daling van het aantal verkeersdoden. Dat komt mede omdat het verkeer groeit en verandert. Zo rijden er bijna een miljoen meer auto’s rond dan in 2008. In de steden wordt het steeds drukker op de fietspaden. Er zijn nieuwe, stillere, en snellere voertuigen, zoals de elektrische fiets (1,4 miljoen) en de elektrische scooter (27.000). Er zit steeds meer techniek in de auto waarmee we moeten leren omgaan. Er is meer afleiding door sociale media, en mensen blijven op oudere leeftijd deelnemen aan het verkeer.
Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030
Daarom hebben het Rijk, de provincies, gemeenten en vervoerregio’s samen met maatschappelijke partijen een nieuwe aanpak bedacht om de verkeersveiligheid structureel te verbeteren: het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. In dit plan zijn negen thema’s met de belangrijkste risico’s voor de verkeersveiligheid beschreven, waaronder de technologische ontwikkelingen, de kwetsbare en onervaren verkeersdeelnemers, het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, snelheid, afleiding in het verkeer (smartphones en dergelijke) en verkeersovertredingen. Per thema wordt ook een toekomstbeeld geschetst en mogelijke oplossingsrichtingen.
In het vorige Strategisch Plan (2008-2020) waren nog streefcijfers opgenomen voor het maximaal aantal verkeersslachtoffers (doden en gewonden). Het SPV 2030 is ambitieuzer. Volgens de minister moet het streven zijn dat er helemaal geen verkeersslachtoffers vallen.
Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021
Het Strategisch Plan beschrijft de hoofdlijnen van het beleid. Voor de praktijk van alledag zijn die hoofdlijnen ‘vertaald’ in een Landelijk Actieplan. Per beleidsthema staan daarin de maatregelen die de minister de komende twee jaar wil uitvoeren. In totaal staan er 55 concrete maatregelen aangekondigd. De eerste van die maatregelen waren de MONO-campagne uit september en het verbod op het vasthouden van mobiele apparaten op de fiets, dat waarschijnlijk half 2019 zal ingaan.