Een postbezorger laadt paketten in zijn bestelauto

Steeds minder post

Het versturen en ontvangen van post moet voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar zijn, vindt de overheid. Dat heet de universele postdienst (UPD). De laatste jaren is er steeds minder post te bezorgen. Dat maakt het lastig om deze dienstverlening winstgevend te houden. Daarom is in 2015 zowel de Tweede als de Eerste Kamer akkoord gegaan met het verminderen van het aantal postvestigingen en brievenbussen. De overgebleven brievenbussen moeten vooral op centrale plekken staan, zoals bij een winkelcentrum of zorginstelling. Uit onderzoek naar de waardering van de postdiensten blijkt dat consument de prijs het belangrijkst vindt, gevolgd door de snelheid van postbezorging en bezorgfrequentie.

Postmobiel en pinautomaat

Tijdens de bespreking van de nieuwe Postwet op 21 januari 2015 kwam Kamerlid Dion Graus (PVV) met een plan voor een postmobiel. In dit mobiele postkantoor kunnen ouderen en mensen in krimpgebieden ook geld pinnen. Minister Kamp heeft over het plan gesproken met  verschillende banken. Die blijken vaak eigen maatregelen te nemen om pinautomaten rendabel te kunnen houden in gebieden waar minder mensen wonen.

De Biblioservicebus in Zeeland  is een voorbeeld van een bus die nu al verschillende services combineert:  hij heeft onder andere een pinautomaat, oplaadpunt voor ov-chipkaarten, boekenuitleenbalie en een postvestiging aan boord. Het aanbieden van rijdende diensten is wel ingewikkeld, vinden zowel banken als postbedrijven. Het is heel duur om een bus te beveiligen tegen diefstal. Bovendien bepalen klanten liever zelf op welk tijdstip en welke plek zij hun zaken regelen.

Pakketbezorgers

De Kamer maakt zich zorgen over de positie van zzp’ers die voor PostNL werken. In juli 2015 heeft PostNL alle zelfstandige pakketbezorgers een aanbod gedaan om in vaste dienst te komen of om als ondernemer meer te gaan verdienen. Volgens gegevens van de minister  van begin december 2015 wil 15% van de ongeveer 750 zzp ‘ers van PostNL het liefst in vaste dienst bij PostNL.

Vergaderinformatie

Op woensdag 16 maart 2016 sprak de commissie voor Economische Zaken met minister Kamp over de ontwikkelingen op de Nederlandse postmarkt.

Agenda en verslag

U kunt de stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites