Winst voor de reiziger

Sprinters staan klaar op Den Haag Centraal.

Het systeem achter de ov-chipkaart in Nederland is ontwikkeld door het bedrijf Translink. Op dit moment beheert het bedrijf ook alle transacties met de ov-chipkaart. Dat zijn alle in- en uitchecken in het openbaar vervoer.

Translink heeft bij de ontwikkeling van de ov-chipkaart tot 2010 kosten gemaakt die werden voorgeschoten door de openbaarvervoerbedrijven. Vanaf 2011 is het bedrijf winstgevend. Die winst gebruikt Translink om de aanloopkosten terug te betalen aan de openbaarvervoerbedrijven. Wanneer de aanloopkosten zijn terugbetaald moet de winst die Translink maakt ten goede komen aan de reiziger in het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld door de aanschafkosten van de kaart of de kosten van het verlengen van een abonnement te verlagen.

Taxironselaars op Schiphol

Op Schiphol is het sinds 7 februari verboden om binnen en buiten de Schipholterminal taxidiensten aan te bieden. Alleen op de speciaal beschikbaar gestelde taxibaan mogen chauffeurs taxiritten aanbieden. Dit is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Haarlem in een zaak die taxi-aanbieders tegen de gemeente Haarlemmermeer hadden aangespannen. De Tweede Kamer had aangedrongen op maatregelen om de overlast door ronselaars te voorkomen.

Overige onderwerpen

Naast de hierboven genoemde onderwerpen staan de volgende onderwerpen op de agenda:

  • De bevoegdheden van de boa (bijzondere opsporingsambtenaar) in het openbaar vervoer.
  • De mogelijkheden om het vervoer van mensen met een lichamelijke beperking meer samen te voegen met het reguliere openbaar vervoer.

Vergaderinformatie

De commissie voor Infrastructuur en Milieu overlegde op donderdag 18 mei 2017 over openbaar vervoer, ov-chipkaart en taxi.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu kwam hiervoor naar de Tweede Kamer.

Agenda en verslag

U kunt hier alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.

Terugkijken

U kunt het overleg terugkijken via Debat Gemist.

Gerelateerde websites