Islamitische Staat

Kobane
De stad Kobane, in het noorden van Syrië, is hevig gebombardeerd door de ISIS-troepen

Na de verdrijving van de Iraakse dictator Saddam Hoessein trokken de Amerikaanse troepen zich in december 2011 terug uit dat land. In het buurland Syrië brak intussen een burgeroorlog uit tussen allerlei oppositiegroepen en de zittende president Bashar al-Assad. De radicaal islamitische groepering ISIS maakte van de gelegenheid gebruik om grote delen van Syrië en Irak te veroveren. ISIS staat voor Islamitische Staat in Irak en al-Sham (de Levant). Islamitische Staat beweert als kalifaat het godsdienstig, politiek en militair gezag te hebben over alle moslims van de wereld. In het veroverde gebied is sprake van onderdrukking, uitbuiting en terechtstellingen op grote schaal. Vele duizenden mensen ontvluchtten het conflictgebied. Ook pleegt ISIS steeds vaker aanslagen buiten het eigen grondgebied, zoals blijkt uit bomaanslagen in Parijs, het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig boven Egypte en de massamoord met een vrachtwagen in Nice.

Ontwikkelingen in Irak en Syrië

Om ISIS het hoofd te bieden hebben de Verenigde Staten en enkele bondgenoten luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië. Ook Nederland maakt deel uit van deze anti-ISIS coalitie. Tot eind juni 2016 zette Nederland F-16’s in in Irak en later ook in Oost-Syrië, om ISIS vanuit de lucht aan te vallen. De anti-ISIS coalitie voert nu twee jaar strijd tegen ISIS. In Irak is de opmars van ISIS in het najaar van 2015 een halt toegeroepen. In Irak traint Nederland Koerdische strijders tegen ISIS. Het kabinet wil deze missie voortzetten tot en met 31 december 2017. In het overleg op donderdag 29 september gaan de fractiewoordvoerders met minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Hennis (Defensie) in debat over het voorstel. Het overleg wordt afgesloten met een derde termijn waarin moet blijken of de fracties instemmen met de verlenging van de missie.

Vergaderinformatie

De commissie voor Buitenlandse Zaken debatteerde op donderdag 29 september 2016 over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS. Namens het kabinet waren minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Hennis-Plasschaert van Defensie aanwezig.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites