Mijnbouw en gaswinning
Op donderdag 7 februari 2019 van 13.30 tot 17.30 uur debatteerde de commissie voor Economische Zaken en Klimaat over mijnbouw en gaswinning. Voor het overleg komt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer.Volg live
Het overleg vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren of kijk via de handige app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.

Lekkage bij Delfzijl
In de nacht van 2 op 3 oktober 2018 is giftig aardgascondensaat gelekt uit een tankenpark van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij Delfzijl. Deze licht ontvlambare vloeistof kwam terecht in het afwateringskanaal. De brandweer heeft op verschillende plekken metingen gedaan. Ook de gemeente Delfzijl zelf heeft onderzoek laten doen. Het tankenpark staat inmiddels onder verscherpt toezicht en het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart. De NAM heeft maatregelen genomen om lekkages te voorkomen. Ze heeft bijvoorbeeld de alarmering van het tankenpark aangepast en een afsluiting tussen de lekkende opvangbak en het riool geplaatst.
Woningmarkt aardbevingsgebied
De aardbevingen die ontstaan door de gaswinning in het Groningenveld hebben invloed op de woningmarkt in dit gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet daarom samen met de Nationaal Coördinator Groningen onderzoek naar de ontwikkeling van de verkoopbaarheid en de verkoopprijzen van woningen rondom het Groningenveld. Het meest recente rapport ‘Woningmarktontwikkelingen rondom het Groningenveld, eerste kwartaal 1995 tot en met het tweede kwartaal 2018’ van 31 oktober 2018 laat zien dat de woningmarkt in het aardbevingsgebied aantrekt. Wel staan woningen in een gebied met een gemiddelde en grotere kans op aardbevingsschade langer te koop en gaan de huizenprijzen minder snel omhoog.
Krimpgebieden in het aardbevingsrisicogebied ontwikkelen zich over het algemeen niet anders dan vergelijkbare buurten in de nabijheid zonder aardbevingsrisico.
Schaderegeling mijnbouwschade Limburg
In de jaren 70 van de twintigste eeuw sloten de laatste steenkolenmijnen in Limburg. Door beweging van de bodem is bij sommige inwoners van deze voormalige mijnstreken schade aan hun woningen ontstaan. Huizen hebben scheuren of zijn verzakt. Ook het geleidelijk vollopen van mijnen met mijnwater heeft geleid tot schade. De insteek van minister Wiebes van Economische Zaken is dat alle gedupeerden alle schade hersteld of vergoed krijgen, ongeacht de eventuele verjaringstermijn. In eerste instantie is het de mijnbouwsector die de schade vergoedt.