Integriteit in het openbaar bestuur
De vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken houdt op woensdag 13 november 2019 van 15.00 tot 17.15 uur een rondetafelgesprek over integriteit in het openbaar bestuur. De Kamerleden willen vooral meer inzicht krijgen in het integriteitsbeleid op lokaal niveau.
Volg live
Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.
Borging van integriteit
Integriteit is een fundamentele waarde voor het openbaar bestuur. Als deze niet is gewaarborgd, kan ondermijning van de democratische rechtsstaat het gevolg zijn. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft bij de basisscan integriteit voor kandidaat-bestuurders van maart 2019 aan dat openheid en integriteit een van de beginselen is uit de Nederlandse code voor goed openbaar bestuur. Tegelijk geldt, aldus de minister, dat 'meer dan voorheen vertrouwen te voet komt en te paard gaat, mede als gevolg van de snelheid binnen de (sociale) media en de maatschappelijke acceptatiegrenzen.’ Aan de integriteit van het openbaar bestuur wordt gewerkt door het bestuur weerbaarder te maken en door een brede aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Daarnaast is het borgen van integriteit binnen de openbare dienst en het openbaar bestuur zelf van belang.
Doel van het rondetafelgesprek
Het rondetafelgesprek richt zich vooral op de preventieve kant. De Kamerleden willen meer inzicht in het integriteitsbeleid op lokaal niveau. Welke knelpunten en risico’s worden gesignaleerd en wat zijn goede instrumenten om deze aan te pakken? Zij willen weten wat de belangrijkste voorwaarden en spelregels zijn voor een degelijk en toekomstbestendig integriteitsbeleid volgens de deskundigen. Hoe kunnen bestuurlijke en ambtelijke organisaties integriteit het best verweven in hun dagelijks werk? Ook vragen zij zich af of de deskundigen vinden dat het openbaar bestuur al meer integer is geworden, nu er op alle manieren aan wordt gewerkt. Wetgeving, gedragscodes en trainingen, hebben deze het beoogde effect? Wat zijn de blinde vlekken? En wat zijn de belangrijkste valkuilen en kwetsbaarheden voor integere bestuurders, ambtenaren en toezichthouders?
Het rondetafelgesprek
Kamercommissies organiseren regelmatig rondetafelgesprekken om zich te informeren over een onderwerp door deskundigen. Het rondetafelgesprek over integriteit in het openbaar bestuur is opgedeeld in drie blokken:
Blok 1 van 15.00 tot 15.45 uur: kwaliteit integriteitssystemen en -beleid
- Leo Huberts, (bijna) emeritus-hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam
- Bart de Koning, onderzoeksjournalist, medebedenker van de Politieke Integriteits Index
- Hans Groot, steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers CAOP
- Wilbert Tomesen, voorzitter bestuur Huis voor de Klokkenluiders
Blok 2 van 15.45 tot 16.30 uur: integriteit van politici en ambtenaren
- Kars Veling, adviescommissie financiering politieke partijen
- Emile Kolthoff, Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING)
- Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn en voorzitter Nederlands Genootschap van Burgemeesters
- Gerrit Jan Gorter, burgemeester van Zeewolde en lid van het college voor arbeidszaken van de VNG
Blok 3 van 16.30 tot 17.15 uur: integriteit ambtenaren en ambtelijke organisaties
- Serv Wiemers, directeur Transparency International
- Jeanine Kooistra, Bureau Integriteit Amsterdam
- Yntse Koenen, bestuurder FNV Overheid