Integrale migratieagenda
Op woensdag 13 juni 2018 debatteerde de commissie voor Justitie en Veiligheid over het migratiebeleid van het kabinet. Voor het overleg kwam staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid naar de Kamer.Terugkijken
Kijk dit debat terug via Debat Gemist.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.
Opvang en instroom asielzoekers

Nederland en andere Europese landen hadden eind 2015 en begin 2016 te maken met een hoge instroom van asielzoekers. Dat leidde tot logistieke problemen rondom de opvang van asielzoekers en de doorstroming van statushouders naar de gemeenten. Het leidde ook tot zorgen, bijvoorbeeld over de komst van asielzoekerscentra in gemeenten. Tegelijkertijd waren er omwonende burgers van opvanglocaties die de opvang van harte steunden. Het kabinet vindt het belangrijk dat migratie aansluit op de draagkracht en de behoefte van de Nederlandse samenleving. Op 10 januari 2018 publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid het onderzoek ‘Draagvlak migratiebeleid’. Het kabinet zal de uitkomsten uit dit onderzoek bij het migratiebeleid betrekken.
Integrale aanpak van het migratievraagstuk
De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) bracht op 5 maart 2018 in opdracht van voormalig staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) het rapport ‘Op weg naar 2030. Migratie: een toekomstverkenning’ uit. In deze toekomstverkenning biedt de ACVZ handvatten om met de onzekere toekomst van migratie om te gaan. Onder meer klimaatverandering, conflicten in de landen rond Europa, de bevolkingsgroei in Afrika, de toekomst van de Europese Unie, innovatie en de sociale cohesie in Nederland zijn relevante factoren voor migratie. Voor een toekomstbestendig migratiemodel is het nodig om een integrale langetermijnvisie te ontwikkelen. Het kabinet pakte dit aandachtspunt op en ontwikkelde een zespijleragenda.
Zespijleragenda
Het kabinet wil met de zespijleragenda een bijdrage leveren aan een menswaardig en effectief migratie- en asielbeleid voor de komende jaren. In de agenda zijn verschillende beleidsvoornemens op het gebied van migratie met elkaar verbonden.
De zes pijlers zijn:
- Het voorkomen van irreguliere migratie
- Het versterken van opvang en bescherming in de regio
- Het vormgeven van een solidair en solide asielstelsel binnen de Europese Unie en Nederland
- Minder illegaliteit en meer terugkeer
- Het bevorderen van legale migratieroutes
- Het stimuleren van integratie en participatie
Het doel van de integrale aanpak is om migratie veilig en gecontroleerd te laten verlopen. Ook kan deze aanpak voorkomen dat migranten überhaupt kiezen voor gevaarlijke vluchtroutes. Daarom kiest het kabinet ervoor om de oorzaken van migratie aan te pakken, mensen perspectief te bieden op opvang in de regio en hun te laten zien dat ze moeten terugkeren als ze illegaal in Nederland zijn.