Terugkijken

U kunt het debat terugkijken via de website Debat Gemist. Binnen vijf werkdagen na het debat is ook ondertiteling beschikbaar.

Geneesmiddelen en psychofarmaca

Medicijnen in een lade van een apotheek

Tekort aan geneesmiddelen

Steeds vaker is er een tekort aan geneesmiddelen. Dit kan komen door een tekort aan grondstoffen, problemen tijdens de productie of een vermindering van de productie. Een werkgroep van fabrikanten, apothekers, patiƫnten, medisch specialisten en verschillende instanties van de overheid probeert het tekort terug te dringen. Er is bijvoorbeeld een gezamenlijk meldpunt opgericht waar fabrikanten een dreigend tekort van een medicijn kunnen melden. En de mogelijkheden om vervangende medicijnen in het buitenland aan te schaffen zijn uitgebreid.

Psychofarmaca

Psychofarmaca zijn medicijnen voor de behandeling van een psychiatrische aandoening of psychologische problemen. Alleen een huisarts of psychiater kan deze geneesmiddelen voorschrijven. Het is niet goed voor een patiƫnt om deze geneesmiddelen te lang te gebruiken. Die kan bijvoorbeeld afhankelijk worden van een medicijn of last krijgen van gewichtstoename. Toch gebruiken dementerende ouderen of verstandelijk gehandicapten in zorginstellingen de psychofarmaca vaak te lang. Om hier wat aan te doen, is het plan van aanpak Het kan beter met minder opgesteld.

Vergaderinformatie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak op donderdag 9 februari 2017 van 10.00 tot 13.00 uur met minister Schippers over het geneesmiddelenbeleid en psychofarmaca.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit ook lezen via deze link.

Gerelateerde websites