Geestelijke gezondheidszorg (ggz)
Op donderdag 31 mei 2018 sprak de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het overleg ging onder andere over de wachttijden in de ggz en over personen met verward gedrag. Namens het kabinet was staatssecretaris Blokhuis (VWS) aanwezig.Terugkijken en verslag
Kijk het overleg terug via Debat Gemist.
Agenda
U kunt de stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.
Ggz

Ruim vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende hulp krijgen via de huisarts, basis ggz of gespecialiseerde ggz.
Wachttijden
Vorig jaar maakte het ministerie van VWS met zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken, met als doel dat de wachttijden in de ggz uiterlijk per 1 juli 2018 teruggedrongen zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het kabinet nu laten weten dat dit doel niet gehaald wordt. Staatssecretaris Blokhuis gaat alle betrokken partijen stevig aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
Er is een tekort aan behandelcapaciteit door een slechte verdeling en onvoldoende samenwerking. De krappe arbeidsmarkt, regeldruk en onvoldoende informatievoorziening helpen ook niet mee. Blokhuis wil meer hulp voor mensen die wachten op een ggz-behandeling. Ook moet de regionale samenwerking worden verbeterd. Blokhuis heeft daarom aangekondigd extra geld beschikbaar te stellen voor regionale taskforces.
Personen met verward gedrag
De aandacht in de samenleving voor mensen die verward gedrag vertonen is de laatste jaren toegenomen. De groep mensen met verward gedrag is zeer divers. Het kunnen mensen zijn met verward gedrag door verschillende aandoeningen of beperkingen, zoals psychische problemen, een licht verstandelijke beperking, dementie of verslaving. Maar het kunnen ook mensen zijn met levensproblemen zoals het hebben van schulden, dakloos zijn of het verlies van dierbaren. Vaak gaat het om een combinatie van levensproblemen en een aandoening of beperking.
Verschillende partijen op lokaal en regionaal niveau werken hard om te zorgen dat mensen met verward gedrag de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Het Schakelteam personen met verward gedrag helpt regio’s en gemeenten bij het ontwikkelen van een goede aanpak. Het team vraagt de gemeenten om het ondersteunen van mensen met verward gedrag veel aandacht te geven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van voldoende professionals in de wijk.
Vervoer
Er moeten gepaste alternatieven komen voor het vervoer van verwarde personen. Heeft een persoon met verward gedrag geen strafbaar feit gepleegd, dan is vervoer door politie niet geschikt en onnodig bedreigend. Het vervoer moet passen bij de problematiek van de persoon met verward gedrag. Op regionaal niveau worden hierover afspraken gemaakt. Ook zijn er subsidies beschikbaar om nieuwe oplossingen uit te proberen.