Terugkijken

U kunt het debat terugkijken via de website Debat Gemist. Vijf dagen na het debat is van de vergadering ook ondertiteling beschikbaar.

Energie besparen

Sticker met alle energielabels op een deurpost

Kantoren

Hoe energiezuinig een woning of gebouw is, blijkt uit het energielabel. Het A-label staat daarbij voor het meest energiezuinig en G voor het minst energiezuinig. Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen energielabel A, B of C hebben. Dat schreef minister Blok op 28 november 2016 in een brief aan de Tweede Kamer. Kantooreigenaren hebben dus nog zes jaar de tijd om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie of het aanleggen van zuinige verlichtingsinstallaties.

Huurwoningen

Het kabinet heeft met de huursector afgesproken dat alle huurwoningen van woningcorporaties in 2020 gemiddeld het energielabel B moeten hebben. Maar dat wordt waarschijnlijk niet gehaald. Daarom werkt minister Blok van Wonen en Rijksdienst aanvullende maatregelen uit. Nu al kunnen woningcorporaties en andere verhuurders terecht bij het Fonds energiebesparing huursector (FEH) en de Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) voor een lening of subsidie om sociale huurwoningen energiezuinig te renoveren.

Koopwoningen

Sinds 15 september 2016 kunnen woningeigenaren en verenigingen van eigenaren (vve’s) subsidie krijgen als ze minimaal twee isolatiemaatregelen nemen. Ook kunnen ze bij het  Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) tegen een lage rente geld lenen om energiebesparende maatregelen te nemen. Tot en met oktober 2016 heeft het NEF ruim 53 miljoen euro aan leningen verstrekt aan meer dan 4.200 woningeigenaren en 10 vve’s.

Energieprestatievergoeding

Minister Blok heeft per 1 september 2016 de energieprestatievergoeding ingevoerd. Als een huurwoning dankzij bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen ongeveer net zo veel energie produceert als er wordt verbruikt (nul-op-de-meter), kan de verhuurder daarvoor een vergoeding vragen aan de huurder. Ook zeer energiezuinige woningen die nog wel een gasaansluiting hebben, kunnen binnenkort gebruikmaken van deze regeling.

Vergaderinformatie

De commissie voor Wonen en Rijksdienst sprak op woensdag 7 december 2016 over energiebesparing in woningen en gebouwen. Namens het kabinet was minister Blok van Wonen en Rijksdienst daarbij aanwezig.

Agenda en verslag

U kunt de stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites