Nationale Drug Monitor

Bij het Centraal Station in Utrecht biedt een verkoper een xtc-pilletje aan
Bij het Centraal Station in Utrecht biedt een verkoper een xtc-pilletje aan

In de jaarlijkse Nationale Drug Monitor staat een bundeling van alle informatie over drugsgebruik en drugsgerelateerde criminaliteit in Nederland. Hieruit blijkt dat alcohol en tabak nog steeds de meest gebruikte middelen zijn, hoewel het gebruik van xtc en andere uitgaansdrugs in opmars is. Na alcohol en tabak wordt cannabis het meest gebruikt.

Uitgaansdrugs

Het gebruik van uitgaansdrugs als xtc en GHB onder jongeren lijkt de laatste jaren toe te nemen. In ieder geval vinden jongeren het gebruik van deze drugs normaler. Door een toename van de gemiddelde dosering van MDMA, de werkzame stof in xtc, nemen de risico's toe, vooral omdat jongeren hun gebruik per keer niet aanpassen. Hierdoor zijn er meer ernstige incidenten geweest, bijvoorbeeld tijdens het Amsterdam Dance Event. Het kabinet wil ervan af dat drugsgebruik door jongeren als vanzelfsprekend wordt gezien. Daarom moet de voorlichting aan gebruikers over de risico's beter worden.

Preventie

Preventie, het voorkomen van drugsgebruik, is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse beleid. Het kabinet ziet een aantal belangrijke bondgenoten om drugsgebruik te voorkomen: scholen, organisatoren van feesten, verslavingszorgprofessionals en ouders. Het kabinet vindt het belangrijk dat ouders in gesprek gaan met hun kinderen over drugsgebruik. Dit uitgangspunt wordt gesteund door het Trimbos-instituut, dat informatie voor ouders heeft gepubliceerd over xtc. Daarnaast komt er een website, uwkindenuitgaandrugs.nl.

Vergaderinformatie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport debatteerde op donderdag 28 januari over drugs. Namens het kabinet is staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aanwezig.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit ook lezen via deze link.

Gerelateerde websites

  • Thema drugs van het Trimbos Instituut
  • Informatie over drugsgebruik van het Nationaal Kompas Volksgezondheid
  • National drug ┬ásituation in the Netherlands van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug addiction (EMCDDA)
  • Wegwijzer Jeugd en Veiligheid