Terugkijken

U kunt het debat terugkijken via de website Debat Gemist. Vijf dagen na het debat is van de vergadering ook ondertiteling beschikbaar.

Ophokplicht vanwege uitbraak vogelgriep

mannen in pakken ruimen pluimvee

Op woensdag 9 november 2016 stelde staatssecretaris Van Dam een landelijke ophokplicht in voor bedrijven die vogels houden voor de productie van bijvoorbeeld vlees en eieren. De maatregel geldt ook voor bedrijven die vogels fokken, om ze vervolgens uit te zetten in het wild. In eerste instantie werd de ophokplicht uit voorzorg ingesteld omdat in andere Europese landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Polen, bij wilde vogels de besmettelijke vogelgriepvariant H5N8 was geconstateerd.

Preventief ruimen

Ondanks de ophokplicht werd in Rotterdam en Den Oever (Noord-Holland) vogelgriep geconstateerd. In Biddinghuizen (Flevoland) is de ziekte bij drie eendenbedrijven geconstateerd, werd op donderdag 1 december 2016 bekend. Staatssecretaris Van Dam heeft direct een vervoersverbod voor vogels, eieren, mest en strooisel afgekondigd in een zone van tien kilometer rondom het bedrijf dat als derde werd getroffen. Voor de andere twee bedrijven gold al een vervoersverbod. Ook heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zo’n 180.000 eenden preventief geruimd. Ook een pluimveebedrijf in de buurt met ongeveer 21.000 kippen werd uit voorzorg geruimd. Maar daar werd achteraf geen H5N8 vastgesteld.

Extra maatregelen

Om uitbreiding van de vogelgriep te voorkomen nam staatssecretaris Van Dam op 26 november twee extra (landelijke) maatregelen. Er gold al een streng hygiëneprotocol voor mensen die stallen willen betreden, maar dat geldt nu ook voor het betreden van het erf van een pluimveebedrijf. Ook moet pluimvee binnen 24 uur voor vervoer naar een ander bedrijf worden gecontroleerd door een dierenarts. Op 22 november liet Van Dam al weten dat de kans op besmetting voor mensen zeer klein is.

Antibiotica

Tijdens het overleg over dierenziekten en antibioticagebruik spreken Kamerleden ook met minister Schippers over maatregelen om te voorkomen dat mensen resistent worden voor antibiotica. Een maatregel is om het gebruik van antibiotica in de veehouderij verder terug te dringen. Daarnaast heeft Schippers voor het overleg een brief naar de Kamer gestuurd over Q-koortsgevallen in het Limburgse dorp Stramproy.

Vergaderinformatie

De commissie voor Economische Zaken en de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport spraken op dinsdag 6 december 2016 over dierziekten en antibioticagebruik.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.

Gerelateerde websites