Verslagen en terugkijken

De Tweede Kamer debatteerde in totaal vier keer met staatssecretaris Wiebes van Financiën over het Belastingplan. Lees via de links hieronder de korte samenvattingen van die debatten.

Via Debat Gemist kunt u de debatten over het Belastingplan 2017 terugkijken. De stemmingsuitslagen vindt u op deze website, onder 17 november 2016.

Bundeling van plannen

gevel van gebouw belastingdienst

Het Belastingplan 2017 is op Prinsjesdag, 20 september 2016, aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met enkele wetsvoorstellen voor de uitvoering van het belastingplan voor het komende jaar. Dit hele pakket is nodig om de belastinginkomsten van het Rijk voor 2017 te regelen. Tijdens de behandeling van het Belastingplan hebben de fracties in de Kamer de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de plannen van de regering en deze waar nodig aan te passen.

Vereenvoudiging belastingstelsel

Nu de economie gestaag aantrekt, wil de regering verder werken aan koopkrachtherstel. Daarnaast is het de bedoeling om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Dus niet telkens nieuwe belastingregels, want dat vergroot volgens de regering “in de toekomst de kans op incidenten rondom belastingen en toeslagen”. Concrete maatregelen voor vereenvoudiging zijn opgenomen in het wetsvoorstel Fiscale vereenvoudigingswet 2017.

Aanpak belastingontwijking

Ook in het Belastingplan 2017 is er aandacht voor de aanpak van (internationale) belastingontwijking. De regering wil fiscale constructies aanpakken die ertoe dienen om geen of weinig belasting te betalen. Want deze bedreigen de solidariteit van het belastingstelsel, vindt de regering. In het Belastingplan stelt de regering maatregelen voor om belastingontwijking tegen te gaan, bijvoorbeeld een beperking van de renteaftrek in de vennootschapsbelasting. Overigens organiseert de Tweede Kamer in het najaar van 2016 een korte parlementaire ondervraging over het bestrijden van (internationale) fiscale constructies.

Behandeling in fases

De behandeling van het Belastingplan 2017 kent verschillende fases.

Gerelateerde websites