Vrouw op bakfiets fietst langs een Starbucksfiliaal

Belastingontwijking

Bij belastingontwijking maken internationale bedrijven of personen gebruik van ‘gaten’ in de wet om minder belasting te hoeven betalen. Landen die belastingontwijking mogelijk maken worden belastingparadijzen genoemd. Internationaal worden onder andere Bermuda, de Kaaimaneilanden, Luxemburg, Nederland en Zwitserland vaak als belastingparadijzen genoemd.

Belasting betalen

De landen van de Europese Unie (EU) lopen 50 tot 70 miljard euro aan belasting mis door belastingontwijking van internationale bedrijven. Nu verplaatsen bedrijven hun winst via dochterondernemingen nog vaak naar landen waar de belasting laag is. De Europese Commissie wil dat gaan verbieden en wil bedrijven verplichten om voortaan belasting te betalen in het land waar winst gemaakt wordt. Ook moet er een zwarte lijst komen van landen buiten de Europese Unie die belastingontwijking mogelijk maken.

Verder moeten de landen binnen Europa meer gaan samenwerken. Als een bedrijf bijvoorbeeld in vijf landen actief is, moeten de belastingdiensten van die vijf landen informatie met elkaar delen. De wet die dit in Nederland moet regelen, ligt al bij de Eerste Kamer.

Starbucks

In 2008 heeft de Nederlandse belastingdienst met Starbucks afspraken gemaakt over belastingvoordelen. De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar deze belastingafspraken. De Commissie heeft na het onderzoek vastgesteld dat het hier om illegale staatssteun gaat. Volgens staatssecretaris Wiebes zijn bij de afspraken met Starbucks geen internationale regels overtreden. Daarom is het kabinet tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

Vergaderinformatie

De commissie voor Financiën sprak op donderdag 10 maart 2016 over de aanpak van belastingontwijking. Namens de regering was staatssecretaris Wiebes hierbij aanwezig.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit ook lezen via deze link.

Gerelateerde websites