Terugkijken

Kijk het overleg over de Belastingdienst terug via Debat Gemist.

Belastingdienst

Gevel van het gebouw van de Belastingdienst in Den Haag
Gevel van het gebouw van de Belastingdienst in Den Haag

Ieder halfjaar krijgt de Tweede Kamer een verslag over het reilen en zeilen van de Belastingdienst. In het nieuwste (20e) halfjaarrapport staat dat er problemen zijn met de afhandeling van de erfbelasting en de schenkbelasting, omdat een nieuw computerprogramma nog steeds niet klaar is. Een ander probleem is het aannemen van nieuwe medewerkers. Dat gaat langzamer dan gepland is. Ook de beantwoording van vragen via de Belastingtelefoon loopt nog niet helemaal naar wens.

Toeslagen

Veel inwoners van Nederland (ongeveer één op de zeven) vragen niet alle toeslagen aan waar ze misschien recht op hebben. De Kamer heeft de staatssecretaris gevraagd wat hij daaraan kan doen. En de Nationale ombudsman heeft de Belastingdienst geadviseerd om de uitbetaling van kinderopvangtoeslag niet te snel te stoppen als er een probleem is met de aanvragen. Het gaat voor de aanvragers om grote bedragen, die ze niet altijd zelf in reserve hebben.

Broedkamer

In februari van dit jaar zorgde een uitzending van het tv-programma Zembla met de titel "Prutsen en pielen zonder pottenkijkers" voor veel ophef. Het ging over de afdeling Data & Analytics van de Belastingdienst, de zogenaamde Broedkamer. Op die afdeling brengen de medewerkers gegevens over belastingbetalers bij elkaar uit de databanken over inkomstenbelasting, omzetbelasting, motorrijtuigenbelasting en toeslagen. Zo kan de Belastingdienst zien of er misschien gefraudeerd wordt of dat belastingbetalers en toeslagaanvragers niet krijgen wat hen toekomt.

In de uitzending werd gesteld dat de gegevens van belastingbetalers bij de Broedkamer niet in goede handen waren. Vertrouwelijke informatie kwam terecht bij derden en medewerkers zochten naar informatie over individuele belastingbetalers. Ook namen medewerkers gegevens van belastingbetalers mee naar huis om er thuis verder mee te werken. Volgens Zembla kreeg bovendien het IT-bedrijf Accenture een voorkeursbehandeling van de Belastingdienst bij de aanbesteding voor het project Data & Analytics.

Twee onderzoeken in opdracht van de staatssecretaris van Financiën laten zien dat de databeveiliging inderdaad niet op orde was en dat bij de aanbesteding fouten zijn gemaakt.

Vergaderinformatie

Het overleg over de Belastingdienst was op donderdag 14 december 2017. Namens het kabinet was staatssecretaris Snel van Financiën aanwezig.

Agenda en verslag

De agenda met alle stukken vindt u hier. Zodra het verslag klaar is, kunt u dit via dezelfde link lezen.