Begrotingen voor 2019
In het najaar van 2018 bespreekt de Tweede Kamer de begrotingen van alle ministeries voor 2019. Op woensdag 28 en donderdag 29 november 2018 zijn aan de beurt: de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Kamer stemt naar verwachting begin december, na afloop van alle begrotingsdebatten, over de begrotingen.Live volgen
De begrotingsbehandelingen, met de verantwoordelijke bewindslieden, zijn in de plenaire zaal. U kunt via deze website live meekijken of meeluisteren. Of gebruik de app Debat Direct.
Terugkijken van begrotingsdebatten is mogelijk via Debat Gemist. Ook kunt u de plenaire verslagen (ook wel: het stenogram of de Handelingen) teruglezen via deze website.
Begrotingen

In het najaar bespreekt de Tweede Kamer alle begrotingen van de verschillende ministeries. Op Prinsjesdag heeft het kabinet de begrotingen voor 2019 bekendgemaakt. Over de algemene uitgangspunten van het regeringsbeleid voor het komende jaar heeft de Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gedebatteerd. Enkele weken later besprak de Kamer met minister Hoekstra en staatssecretaris Dijsselbloem van Financiën de rijksbegroting voor 2019 tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. In de laatste maanden van 2018 volgt een begrotingsbehandeling per ministerie, waarbij dieper wordt ingegaan op de financiële keuzes van de regering.
Wijzigen en stemmen
Net als bij andere wetsvoorstellen kan de Tweede Kamer de begroting nog veranderen. Naar verwachting stemt de Tweede Kamer begin december over alle begrotingen en wijzigingsvoorstellen (amendementen).
Nadat de begrotingen door de Tweede Kamer zijn gegaan, is de Eerste Kamer aan de beurt. Die kan voor of tegen de begroting stemmen; de Eerste Kamer kan begrotingen niet meer wijzigen. Op 1 januari 2019 begint het begrotingsjaar waarin de ministeries de begrotingen uitvoeren.
Behandeling in termijnen
De behandeling van de begrotingen gebeurt in termijnen, vaak verdeeld over verschillende dagen. In de eerste termijn van de Kamer stellen Kamerleden hun vragen en debatteren zij met elkaar. De bewindspersonen komen meestal pas een dag of twee dagen later aan het woord. Dat heet de eerste termijn van het kabinet. Daarna is er een tweede termijn, waarin Kamerleden onbeantwoorde vragen aan de orde stellen en moties en amendementen kunnen indienen. De afronding van de tweede termijn is het antwoord van de bewindspersoon, waarin hij of zij vaak een reactie geeft op de moties en amendementen.
Kalender begrotingsbehandeling
9, 10, 11 oktober (week 41)
- Begroting Koninkrijksrelaties (IV)
- Begroting Algemene Zaken (III) + Begroting Koning (I)
16, 17 en 18 oktober (week 42)
- Begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI)
- Begroting Binnenlandse Zaken (VII) incl. Gemeentefonds (B) en Provinciefonds (C)
30, 31 oktober en 1 november (week 44)
- Begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) incl. Diergezondheidsfonds (F)
- Begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII)
6, 7 en 8 november (week 45)
- Begroting Infrastructuur & Waterstaat (XII) incl. Infrastructuurfonds (A) en Deltafonds (J)
- Begroting Economische Zaken en Klimaat (XIII)
13, 14 en 15 november (week 46)
- Belastingplan 2019 (incl. stemmingen)
- Begroting Buitenlandse Zaken (V)
20, 21 en 22 november (week 47)
- Begroting Justitie en Veiligheid (VI)
- Begroting Defensie (X)
27, 28 en 29 november (week 48)
- Begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII)
- Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV)
4, 5 en 6 december (week 49)
- Stemmingen over alle begrotingen