Terugkijken

U kunt het debat over alcohol- en tabaksbeleid terugkijken via de website Debat Gemist. Binnen vijf werkdagen na het debat is ook de ondertiteling beschikbaar.

Alcohol- en tabaksbeleid

Glazen bier en sigaretten op tafel

Drank en jongeren

Steeds meer Nederlanders vinden het normaal dat jongeren niet mogen roken of drinken voor ze 18 jaar zijn. Staatssecretaris Van Rijn is blij dat dat jongeren tegenwoordig op latere leeftijd starten met drinken, dat minder jongeren alcohol drinken en ze minder vaak dronken zijn. Toch starten nog steeds veel jongeren met drinken voor ze 18 jaar zijn. Ook is in 2015 het aantal jongeren dat op de spoedafdeling van een ziekenhuis belandt om behandeld te worden als gevolg van alcoholgebruik toegenomen.

Drank- en Horecawet

Preventie is een belangrijk onderdeel van de Drank- en Horecawet uit 2013. Van Rijn wil nog meer nadruk leggen op bewustwording van de schade die drank kan veroorzaken en hoopt op die manier de publieke opinie over drank te veranderen. Daarom blijft bijvoorbeeld het fenomeen bingedrinken de komende jaren een aandachtspunt. Voor de toekomst denkt de staatssecretaris aan maatregelen als accijnsverhoging en een totaalverbod op alcoholreclame en -sponsoring.

Naleving rookverbod

In 2016 zijn 176 boetes uitgedeeld aan ondernemers die tabak verkochten aan jongeren die nog geen 18 jaar waren. In 11 gevallen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nadat 3 keer binnen 12 maanden sprake was van een overtreding van de leeftijdsgrens, de verkoop van tabak bij ondernemers stilgelegd. Dat staat in de jaarlijkse voortgangsrapportage van de nalevings- en handhavingscijfers leeftijdsgrens en rookvrije horeca. De NVWA zet het intensieve toezicht op tabak de komende tijd voort.

Vergaderinformatie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak op woensdag 15 februari 2017 van 14.00 tot 17.30 uur met staatssecretaris Van Rijn over het alcohol- en tabaksbeleid.

Agenda verslag en terugkijken

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit ook lezen via deze link. Enige tijd na afloop is het overleg terug te kijken via Debat Gemist.

Gerelateerde websites