Acute (ambulance)zorg
Op woensdag 3 april van 13.30 tot 17.30 uur sprak de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de acute (ambulance)zorg. Het ging onder andere over de beschikbaarheid van acute zorg en de ambulancezorg. Namens het kabinet was minister voor Medische Zorg Bruins (VWS) aanwezig.Acute en ambulancezorg

Volg live
Het algemeen overleg is in de Groen van Prinstererzaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.
Agenda
U kunt de stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.
Acute zorg
Acute zorg is ketenzorg. De spoedeisende hulp, huisartsen en huisartsenposten, meldkamers, verloskundigen, ambulancediensten en mobiele medische teams leveren elk hun aandeel. De zorg is direct nodig, uitstel kan tot een levensbedreigende situatie leiden of directe schade aan de gezondheid van de patiënt betekenen. Acute (basis-) zorg moet voor iedereen binnen de medisch-inhoudelijke normen 24 uur per dag toegankelijk zijn. De acute zorg was in 2017 nog steeds goed toegankelijk. Het aantal patiënten in de spoedzorg lijkt wat af te nemen. Er belanden wel meer complexe patiënten op de spoedeisende hulp vanwege de vergrijzing. (Bron: Nieuwsbericht NZa 10 januari 2019 Monitor acute zorg 2018: extra aandacht nodig voor vergrijzing) De druk op de acute zorg neemt al met al toe. Dit blijkt onder andere uit de Monitor acute zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er is actie nodig om drukte in de acute zorg ook in de toekomst op te kunnen blijven vangen. In de monitor worden verschillende aanbevelingen gedaan om de acute zorg effectiever en efficiënter te organiseren. Samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen en andere partijen in de zorgketen is daarbij het sleutelwoord.
Actieplan ambulancezorg
De ambulancezorg is een belangrijke speler in de acute zorg. Ambulancepersoneel verleent patiënten snelle en levensreddende zorg, maar geeft ook advies en verwijst naar andere zorgaanbieders. De vraag naar ambulancezorg is de afgelopen jaren toegenomen. Het gevolg is dat de druk op de organisaties is vergroot. Daarom hebben Ambulancezorg Nederland (AZN), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een actieplan ontwikkeld. In het actieplan staan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er beter wordt samenewerkt en dat de ambulancezorg effectiever kan worden ingezet. Ook worden er afspraken gemaakt over het aantal mensen dat moet worden opgeleid tot ambulanceverpleegkundige. Daarnaast wordt gekeken naar hoe de opleiding verbeterd kan worden zodat het vak aantrekkelijk blijft voor nieuwe werknemers. Het doel van het plan is dat de patiënt de juiste zorg, door de juiste zorgverlener, op het juiste moment, op de juiste plek krijgt.