Drie eremonumenten staan er in de hal van ingang Binnenhof 1A van de Tweede Kamer. Op de Erelijst van Gevallenen staan de namen van bijna 18.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Elke dag wordt een bladzijde van de erelijst omgeslagen. De Indische Plaquette herdenkt alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië zijn omgekomen. Ten slotte is er de digitale Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog. Op dit beeldscherm zijn de namen doorzoekbaar van ruim 6.000 militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Erelijst van Gevallenen

Monument en Nederlandse vlag in hal
De Erelijst van Gevallenen in de hal van ingang Binnenhof 1A van het Tweede Kamergebouw

Op de Erelijst van Gevallenen staan behalve de namen van omgekomen verzetsstrijders ook de namen van Nederlanders die tijdens de oorlog als militair of bemanningslid van de koopvaardij om het leven kwamen. De erelijst is een nationaal monument. Op 4 mei 1960 werd de erelijst door Koningin Juliana overgedragen aan de Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer. Elk jaar op 4 mei leggen de beide Kamervoorzitters en de minister-president een krans bij het monument. Daarna volgt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

De zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout kalligrafeerden de 18.000 namen op speciaal duurzaam papier. Dit karwei duurde in totaal tien jaar. Jan van Krimpen ontwierp het lettertype van de erelijst; architect Aldo van Eyck ontwierp de omlijsting. Het rechthoekige blok lavasteen rust op vier gelijke blokken. In het rechthoekige blok bevindt zich een bak, afgewerkt met zuiver goud. Naast de gedenktafel staat de Nederlandse vlag. De vlag symboliseert de gevoelens van eerbied en dankbaarheid tegenover hen die hun leven offerden voor onze vrijheid. De licht gebogen stand van de vlag en de zilveren lauwerkrans in de top geven hier uitdrukking aan. De vlag is in opdracht van koningin Wilhelmina geplaatst.

Op de Erelijst van Gevallenen staan de familienaam en voornamen van de gevallene, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang en plaats en datum van sneuvelen of overlijden. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft de erelijst in opdracht van de regering samengesteld en zorgt voor eventuele aanvullingen en correcties. In de muur van de hal is een digitaal register geplaatst waarin kan worden opgezocht of een naam in de erelijst voorkomt. Deze gegevens staan ook op www.erelijst.nl.

Lijst van gevallenen na 1945

Lijst van gevallenen

Op de digitale ‘Lijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog’ staan de namen van Nederlanders die om het leven zijn gekomen tijdens missies en oorlogen ná de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander heeft dit monument onthuld op Veteranendag, 25 juni 2016, samen met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol.

Het monument heeft de vorm van een beeldscherm, waarop bezoekers kunnen bladeren door de namen van de ruim 6.000 militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarnaast bevat het monument informatie over de oorlogen en missies waarin zij hebben gediend. Tegelijk met de onthulling van het monument is een website live gegaan met alle namen: www.lijstvangevallenen.nl. Op deze website kunt u een digitaal bloemetje leggen. Als er onverhoopt nieuwe slachtoffers vallen, wordt de lijst bijgewerkt.

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal spelen een belangrijke rol bij het besluit van de regering om een bijdrage te leveren in oorlogsgebieden en aan vredesmissies, zowel in het verleden als in het heden. Het Nederlandse parlement laat met de lijst van gevallenen na 1945 zien dat het zich bewust is van de mogelijke gevolgen hiervan voor de uitgezonden militairen, politiefunctionarissen en civiele functionarissen en voor hun thuisfront.

De Indische plaquette

Kransen bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer
Kransen bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer

De Indische plaquette herdenkt alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië zijn omgekomen. Zij worden in de erelijst als aparte categorie vermeld. Elk jaar op 14 augustus leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer en de Voorzitter van de Tweede Kamer hier een krans. Een dag later, op 15 augustus, leggen zij een krans bij het Indisch Monument in Den Haag. Op deze datum in 1945 capituleerde Japan.