De Tweede Kamer is een verzameling van oude en nieuwere gebouwen. Misschien wel de bekendste ruimte is de plenaire zaal uit 1992. Het Tweede Kamergebouw is onderdeel van een uniek historisch complex met bouwwerken uit acht verschillende eeuwen: het Binnenhof. In het Tweede Kamergebouw lopen oud en nieuw vaak naadloos in elkaar over. Hieronder is een aantal belangrijke of bijzondere ruimten uitgelicht.
Luchtfoto van het Binnenhof, met linksboven de Hofvijver, daaronder het Binnenhof met de Ridderzaal en onder het midden de nieuwbouw uit 1992 met de halve cirkel van de plenaire vergaderzaal.
In de beschrijving leest u iets over de geschiedenis en over het huidige gebruik van de gebouwen. Een deel van de gebouwen kunt u dagelijks bezoeken. Andere ruimten, zoals de Handelingenkamer en de Stadhouderskamer, zijn af en toe te bezoeken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag of de Dag van de Haagse architectuur zijn.
Bij een grote visvijver, waar de duinen aan het jachtgebied grensden, liet graaf van Holland Floris IV in 1229 een hof bouwen. In de loop der eeuwen verrezen naast deze Hofvijver de gebouwen van het Binnenhof zoals die er nu nog steeds zijn.
Voordat de nieuwe plenaire zaal gebouwd werd, was Binnenhof 1a de ingang van de Tweede Kamer. Sinds 1992 is het de entree voor officiële ontvangsten. In de hal staan drie eremonumenten.
Het archiefgedeelte van het voormalig Rijksarchief staat vol met boekenkasten van gietijzer. De planken zijn van leisteen. In het gebouw zijn nu kantoorruimten, maar deze zijn zo gemaakt dat het hart van het archief bewaard is gebleven.
Architect Erik Knippers ontwierp een aparte ruimte, speciaal voor parlementaire enquêtes, met als belangrijkste ruimte de Enquêtezaal. Deze zaal is speciaal gebouwd om verhoren te houden en er is voldoende ruimte voor de personele ondersteuning.
Alles wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt, komt in de Handelingen. Deze staan in de oude bibliotheek van het voormalig ministerie van Justitie, die daarom nu de Handelingenkamer wordt genoemd.
Het voormalig ministerie van Justitie is gebouwd tussen 1876 en 1883. Er waren dienstvertrekken voor het departement zelf en vergaderzalen voor de ministerraad en de Hoge Raad van Adel. De architect was een leerling van Cuypers, de architect van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.
Tot 1992 werd vergaderd in wat nu de Oude Zaal heet. De zaal is in 1777 gebouwd als balzaal van het nieuwe paleis van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau. Deze zaal is in 1992 gerenoveerd. De zaal is in de oorspronkelijke staat teruggebracht, maar er zijn moderne elementen aan toegevoegd, zoals de kroonluchters en een tapijt in vele kleuren. Deze kunstwerken zijn ontworpen door Jan van den Dobbelsteen.
Wie denkt aan de Tweede Kamer, ziet meteen de plenaire zaal voor zich met de blauwe stoelen van de Tweede-Kamerleden. Sinds 28 april 1992 houdt de Tweede Kamer hier alle plenaire vergaderingen.
In de plenaire zaal leggen vier camera’s van het Nederlands Omroep Bedrijf alle vergaderingen vast. Vanuit de regiekamer worden de camera’s op afstand bediend. Via de regiekamer gaan deze beelden naar publieke en commerciële omroepen.
De Stadhouderskamer is in recente jaren bekend geworden als de locatie voor de kabinetsformaties. Ooit was het de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de Stadhouderskamer er nog precies zo uit als toen Willem V hem in 1790 gebruikte.
Het complex van de Tweede Kamer bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder de voormalige ministeries van Justitie en Koloniën en een oud hotel. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden, met als centrale plek de Statenpassage van 100 meter lang en 24 meter hoog.
Rondom de plenaire zaal lopen de wandelgangen. Ze dienen als toegang tot de plenaire zaal. Daarnaast kunnen Kamerleden hier tijdens het debat overleggen. De glazen wanden zijn volledig doorzichtig. Iedereen kan zien wie hier met wie praat.