Sinds 8 januari 2014 is de Tweede Kamer ook op Google Streetview te zien. Klik op de namen van de verschillende zalen en ruimten om in Streetview rond te kijken. Plenaire zaal, Statenpassage, Handelingenkamer, Oude zaal, Rooksalon, Stadhouderskamer, Koffiekamer, Enquêtezaal.

Onderwerpen

Binnenhof in vogelvlucht

Binnenhof

Bij een grote visvijver, waar de duinen aan het jachtgebied grensden, liet graaf van Holland Floris IV in 1229 een hof bouwen. In de loop der eeuwen verrezen naast deze Hofvijver de gebouwen van het Binnenhof zoals die er nu nog steeds zijn.

Binnenhof 1a met monumenten

Binnenhof 1a

Voordat de nieuwe plenaire zaal gebouwd werd, was Binnenhof 1a de ingang van de Tweede Kamer. Sinds 1992 is het de entree voor officiële ontvangsten. In de hal staan drie eremonumenten.

Commissievergaderzaal

Commissievergaderzaal

De meeste vergaderingen van de Tweede Kamer zijn niet in de plenaire zaal, maar in een van de negen zalen voor commissievergaderingen.

Gebouw Depot

Depot

Het archiefgedeelte van het voormalig Rijksarchief staat vol met boekenkasten van gietijzer. De planken zijn van leisteen. In het gebouw zijn nu kantoorruimten, maar deze zijn zo gemaakt dat het hart van het archief bewaard is gebleven.

Enquêtezaal

Enquêtezaal

Architect Erik Knippers ontwierp een aparte ruimte, speciaal voor parlementaire enquêtes, met als belangrijkste ruimte de Enquêtezaal. Deze zaal is speciaal gebouwd om verhoren te houden en er is voldoende ruimte voor de personele ondersteuning.

Handelingenkamer

Handelingenkamer

Alles wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt, komt in de Handelingen. Deze staan in de oude bibliotheek van het voormalig ministerie van Justitie, die daarom nu de Handelingenkamer wordt genoemd.

Gebouw Justitie

Justitiegebouw

Het voormalig ministerie van Justitie is gebouwd tussen 1876 en 1883. Er waren dienstvertrekken voor het departement zelf en vergaderzalen voor de ministerraad en de Hoge Raad van Adel. De architect was een leerling van Cuypers, de architect van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

De oude plenaire zaal van de Tweede Kamer

Oude Zaal

Tot 1992 werd vergaderd in wat nu de Oude Zaal heet. De zaal is in 1777 gebouwd als balzaal van het nieuwe paleis van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau. Deze zaal is in 1992 gerenoveerd. De zaal is in de oorspronkelijke staat teruggebracht, maar er zijn moderne elementen aan toegevoegd, zoals de kroonluchters en een tapijt in vele kleuren. Deze kunstwerken zijn ontworpen door Jan van den Dobbelsteen.

Plenaire zaal

Plenaire zaal

Wie denkt aan de Tweede Kamer, ziet meteen de plenaire zaal voor zich met de blauwe stoelen van de Tweede-Kamerleden. Sinds 28 april 1992 houdt de Tweede Kamer hier alle plenaire vergaderingen.

Regentenkamer

Regentenkamer

De Regentenkamer was ooit de ministerskamer van het ministerie van Koloniën.

Regiekamer in de perstoren

Regiekamer perstoren

In de plenaire zaal leggen vier camera’s van het Nederlands Omroep Bedrijf alle vergaderingen vast. Vanuit de regiekamer worden de camera’s op afstand bediend. Via de regiekamer gaan deze beelden naar publieke en commerciële omroepen.

Ridderzaal 2017

Ridderzaal

Willem II, de zoon van graaf Floris IV, liet rond 1247 de Ridderzaal bouwen. Het was een kasteel waar hij woonde en belangrijke gasten ontving.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met informateur Gerrit Zalm in de Stadhouderskamer in 2017.

Stadhouderskamer

De Stadhouderskamer is een van de ruimtes voor de kabinetsformatie van 2017. Ooit was het de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de Stadhouderskamer er nog precies zo uit als toen Willem V hem in 1790 gebruikte.

Statenpassage

Statenpassage

Het complex van de Tweede Kamer bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder de voormalige ministeries van Justitie en Koloniën en een oud hotel. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden, met als centrale plek de Statenpassage van 100 meter lang en 24 meter hoog.

Wandelgang Tweede Kamer

Wandelgang

Rondom de plenaire zaal lopen de wandelgangen. Ze dienen als toegang tot de plenaire zaal. Daarnaast kunnen Kamerleden hier tijdens het debat overleggen. De glazen wanden zijn volledig doorzichtig. Iedereen kan zien wie hier met wie praat.