Bijzondere procedure : Naleving van de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar inzake de verkoop van alcohol en tabak

De vergadering is geweest

27 mei 2014
16:30 - 17:30 uur

Bijlage

Deelnemers

  • M.J.J. Rebel (PvdA)

Agendapunten

  1. 1

    Het lid Voordewind ontvangt u graag in het kader van een bijzondere procedure voor een gesprek in het kader van het op orde brengen ten aanzien van de naleving van de wettelijke leeftijd van 18 jaar omtrent de verkoop van alcohol en tabak.

    Momenteel zijn er vele (praktische) obstakels omtrent de naleving van de nieuwe leeftijdsgrens. Te denken valt aan ID fraude, ouders die geen alcohol kunnen kopen in bijzijn van hun kinderen, problemen op campings, agressie jegens caissières, burgemeesters die de wet niet handhaven, etc. Het doel van deze bijeenkomst is de presentatie en bespreking van nieuwe inzichten en plannen, gericht op het op orde brengen van de naleving van 18 jaar voor alcohol en tabak, zonder dat een extra beroep hoeft te worden gedaan op de overheid om extra toezicht te organiseren. Op grond van uw betrokkenheid bij het dossier nodigen wij u van harte uit voor deze bijeenkomst.
     
  2. 2

    Tot nu toe toegezegde deelnemende deelnemers/organisaties:

    • Dr. Joris van Hoof, Assistent Professor aan de Universiteit Twente                  Dhr. Van Hoof licht toe hoe de verschillende vormen van leeftijdscontrole bij alcohol- en tabaksverkoop het nalevingsniveau en de handhavingsopgave van de overheid beïnvloeden.
    • Dr. Ben van Velthoven, Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Leiden Dhr. Van Velthoven  licht nieuw onderzoek toe waaruit blijkt dat de implementatie van effectieve leeftijdscontrolesystemen in de detailhandel de alcoholconsumptie door jongeren significant kan reduceren.
    • Ir. Wim van Dalen, Directeur Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid            Dhr. Van Dalen licht toe waarom de 350 lokale toezichthouders sterk gebaat zijn bij de inzet van effectieve nalevingssystematiek, in het bijzonder in de retail.
    • Dr. Van der Lely, Kinderarts Reinier de Graaf Gasthuis te Delft, polikliniek Jeugd en Alcohol
    Dhr. Van der Lely geeft een korte toelichting over de data van de Nederlandse Signaleringcentrum Kindergeneeskunde