Ridderzaal ontvangt ruim 100 parlementariërs uit EU-lidstaten

De Eerste en Tweede Kamer spelen een belangrijke rol tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016. Zij organiseerden op maandag 8 februari in de Ridderzaal in Den Haag de eerste interparlementaire conferentie in het kader van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap. Het ging om de vergadering van de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken van de 28 EU-lidstaten. Hiervoor kwamen ruim 100 parlementariërs, Europees Parlementsleden en hun staf naar Den Haag.

Parlementaire controle EU-besluitvorming

Ridderzaal tijdens EU-conferentie

Van januari tot en met juni 2016 organiseren de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal in totaal zes interparlementaire conferenties voor parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten. Inzet daarbij is om samen met andere nationale parlementen en het Europees Parlement te bouwen aan parlementaire controle op en betrokkenheid bij Europese besluitvorming.

Inhoud

Tijdens de eerste interparlementaire conferentie op maandag 8 februari gingen de voorzitters van de commissies Europese Zaken van de 28 EU-lidstaten en vertegenwoordigers van het Europees Parlement met elkaar in gesprek over (de praktijk van) parlementaire controle en onderlinge samenwerking. Ook stelde de conferentie de agenda vast voor de plenaire COSAC-bijeenkomst van 12 tot en met 14 juni, waarvoor leden van de commissies Europese Zaken uit de EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn uitgenodigd. Daarnaast kwam het werkprogramma van de Europese Commissie ter sprake.



De conferentie werd voorgezeten door Tweede Kamerlid Malik Azmani en Eerste Kamerlid Tuur Elzinga, beiden voorzitter van de commissie voor Europese Zaken in hun Kamer.

Interparlementaire conferenties

De Eerste en Tweede Kamer organiseren in 2016 vijf interparlementaire conferenties in de Ridderzaal in Den Haag en één in Brussel in het kader van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap. Vier van deze conferenties vinden ieder halfjaar plaats:

  • de vergadering van de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken (COSAC-voorzittersbijeenkomst) op 8 februari 2016;
  • de conferentie in het kader van het begrotingspact (de zogenoemde 'artikel 13’-conferentie) op 17 februari 2016 in Brussel;
  • de conferentie over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GBVB/GVDB) op 6, 7 en 8 april 2016;
  • de reguliere vergadering van de commissies voor Europese Zaken van nationale parlementen (plenaire COSAC-bijeenkomst) op 12, 13 en 14 juni 2016.

Twee andere conferenties gaan over onderwerpen die de Eerste en Tweede Kamer belangrijk vinden:

  • een themaconferentie over mensenhandel in het digitale tijdperk op 13 en 14 maart 2016
  • een themaconferentie over energie en innovatie, met bijzondere aandacht voor circulaire economieën op 3 en 4 april 2016;

Website

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.