Parlementaire onderzoekscommissie start onderzoek naar een breed welvaartsbegrip

De tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip heeft in haar constituerende vergadering op 7 oktober 2015 Rik Grashoff als voorzitter gekozen. De commissie wees Wassila Hachchi aan als ondervoorzitter.

Rik Grashoff krijgt de voorzittershamer van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Voorzitter Rik Grashoff lichtte tijdens de vergadering het onderzoeksvoorstel van de tijdelijke commissie toe.“Het bruto binnenlands product (bbp) wordt gebruikt om te laten zien hoe het met onze economie gaat. Maar is deze financiële meetlat geschikt om de mate van onze welvaart - in de brede betekenis van het woord - te bepalen? Of moeten we daarvoor ook naar andere zaken kijken, zoals bijvoorbeeld milieu, onderwijs of veiligheid? Wereldwijd zijn er allerlei initiatieven gaande om naast het bbp ook andere instrumenten te ontwikkelen om deze brede welvaart te meten.”

De tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip gaat in eerste instantie na wat het bbp precies wel en niet meet, en welke rol het bbp speelt bij het maken van beleid en het voeren van het politieke debat. Vervolgens onderzoekt de commissie of het meerwaarde heeft om instrumenten naast het bbp te ontwikkelen, waarmee de welvaart op een bredere manier in kaart te brengen is. De commissie zal hiertoe goed naar de bestaande binnenlandse en buitenlandse initiatieven kijken.

Als einddoel van de eerste fase zal de commissie uitwerken hoe zij brede welvaart op hoofdlijnen definieert en stelt zij vast of, en zo ja, welke rol een breed welvaartsbegrip kan hebben in de politieke besluitvorming. Op basis daarvan zal de tijdelijke commissie een voorstel aan de Kamer doen omtrent een mogelijke tweede fase, waarin wordt uitgewerkt hoe een dergelijk instrument eruit kan zien en gebruikt kan worden in het beleidsproces en in het politieke debat.”

De tijdelijke commissie bestaat uit de volgende Kamerleden:

  • Rik Grashoff, voorzitter (GroenLinks)
  • Wassila Hachchi, ondervoorzitter (D66)
  • Mark Harbers (VVD)
  • Henk Nijboer (PvdA)
  • Arnold Merkies (SP)
  • Pieter Heerma (CDA)