Nieuwe adviseur integriteit voor Kamerleden

Het Presidium van de Tweede Kamer heeft Geert Jan Hamilton benoemd als onafhankelijk adviseur integriteit voor leden van de Tweede Kamer. Kamerleden kunnen hem benaderen voor advies over de uitleg en toepassing van de regels op het gebied van integriteit.

Geert Jan Hamilton was van december 2022 tot december 2023 waarnemend Griffier van de Tweede Kamer. Sinds het vertrek van de vorige adviseur, Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, in juni 2023 had hij deze functie al tijdelijk op zich genomen. Tussen 2006 en 2018 was Hamilton Griffier van de Eerste Kamer.

Aanbevelingen

Kamerleden kunnen de onafhankelijk adviseur benaderen voor vertrouwelijk advies over de uitleg en toepassing van de regels op het gebied van integriteit. Het betreffende Kamerlid kan het advies desgewenst openbaar maken. De adviseur stelt jaarlijks een geanonimiseerd jaarverslag op, dat aan het Presidium wordt gezonden en vervolgens openbaar wordt gemaakt. In het jaarverslag kan de adviseur tevens aanbevelingen doen voor verbetering of verheldering van de integriteitsregels.

Achtergrond 

De functie van onafhankelijk adviseur integriteit komt voort uit de aanbevelingen van de werkgroep ‘Integriteit Leden van de Tweede Kamer’, onder voorzitterschap van het toenmalige Kamerlid Van Oosten. De werkgroep heeft in haar rapportage, die in november 2018 is aangeboden aan het Presidium, verschillende aanbevelingen gedaan. Twee daarvan betreffen de versterking van de advisering aan Kamerleden bij de uitleg van de integriteitsregels van de Kamer. Het Presidium heeft deze aanbevelingen overgenomen en de functie van onafhankelijk adviseur integriteit ingevuld.

Onbezoldigd

Geert Jan Hamilton wordt benoemd per 1 januari voor een periode van zes jaar en werkt onbezoldigd.