Commissie voor Defensie bezoekt Mali

De commissie voor Defensie heeft van vrijdag 17 tot en met maandag 20 oktober een bezoek gebracht aan Mali. De delegatieleden hebben zich persoonlijk op de hoogte gesteld van de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in het Afrikaanse land.

Commissie Defensie in Mali

Van links naar rechts: commissiegriffier Gerald van Leiden, Wassila Hachchi (D66),  Raymond de Roon (PVV), Han ten Broeke (VVD, commissievoorzitter), kapitein Sjoerd Servaas, Jasper van Dijk (SP), Sultan Günal-Gezer (PvdA) en Ronald Vuijk (VVD).

Commissievoorzitter Han ten Broeke: "De commissie heeft, zowel op het Nederlandse Kamp Castor als op het MINUSMA-hoofdkwartier in Bamako, een goed beeld gekregen van de inspanningen die Nederlandse militairen en politie verrichten om de 'ogen en oren' van deze VN-missie in Mali te vormen. Er is al heel veel werk verzet en we hebben ook gehoord dat daar internationale waardering voor is."

Camp Castor

De Kamerleden werden ontvangen door de contingentscommandant van de Nederlanders, kolonel Stephan Kooijman, op Camp Castor in Gao. Op het kamp werken militairen van verschillende operationele eenheden samen aan het vergaren van inlichtingen voor de VN. Na een briefing over de stand van zaken van de missie kregen de leden op locatie uitleg over de verschillende eenheden van de missie. Zo bezochten zij het Joint Support Detachement, het helikopterdetachement, leden van de Special Operations Land Task Group en de Intelligence Surveillance Reconnaissance compagnie. Bij het tweedaags bezoek aan het Nederlandse kamp en het regionaal kantoor van de VN was ruim tijd voor de leden om persoonlijk van gedachten te wisselen met de militairen.