Kamerleden onderzoeken schaliegas in de VS en gevangenissen in Noorwegen

Tijdens het herfstreces gaan verschillende Kamerleden in commissieverband op werkbezoek. De commissie voor Economische Zaken gaat in de Verenigde Staten op onderzoek uit naar schaliegas. De commissie voor Veiligheid en Justitie onderzoekt het gevangeniswezen in Noorwegen.

Herfstreces

De Tweede Kamer is tot 28 oktober met herfstreces. Veel Kamerleden gebruiken het reces om contact te hebben met de achterban, om zich te verdiepen in hun onderwerpen of om op werkbezoek te gaan. Kijk voor een overzicht van parlementaire activiteiten die doorgaan tijdens het reces. Op maandag 27 oktober zijn er twee wetgevingsoverleggen, waaronder die over het Belastingplan 2015.

Schaliegas

Het werkbezoek aan de Verenigde Staten van de commissie voor Economische Zaken duurt van zondag 19 oktober tot en met woensdag 22 oktober 2014. Tijdens het bezoek staan boringen naar schaliegas centraal.

De Kamerleden bezoeken in Wellsboro, Pennsylvania, een schaliegasboorlocatie. Daarnaast voert de delegatie gesprekken met bewoners over de gevolgen van de gasindustrie. De leden spreken met deskundigen over de economische en geopolitieke effecten van schaliegas, maar ook over de risico’s en effecten op de maatschappij, het milieu en het klimaat. Andere onderdelen zijn een bezoek aan het Amerikaanse Congres en een gesprek met  energiedeskundigen en beleidsmakers met als thema ‘overgang naar gas’ in de Amerikaanse economie.

Delegatie
Roos Vermeij (voorzitter, PvdA)
René Leegte (VVD)
Jan Vos (PvdA)
Agnes Mulder (CDA)
Stientje van Veldhoven (D66)
Liesbeth van Tongeren (GL)
Norbert Klein (50-plus/Klein)

Gevangenissen

Het werkbezoek aan Noorwegen is op 20 en 21 oktober 2014. Tijdens het bezoek staat het gevangeniswezen centraal.

De leden van de commissie bezoeken de gevangenis op het eiland Bastøy. Ook wordt er een rondetafelgesprek gehouden met beleidsmakers en adviseurs van het Noorse ministerie van Justitie, zoals de Nederlandse criminoloog Gerhard Ploeg, personen uit het Noorse gevangeniswezen, ngo’s, advocaten en onderzoekers van de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Oslo. Daarnaast ontmoeten de Kamerleden de Noorse commissie voor Justitie evenals de Noorse staatssecretaris van Justitie, Vidar Brein-Karlsen.

Delegatie
Tanja Jadnanansing (voorzitter, PvdA)
Ard van der Steur (VVD)
Ahmed Marcouch (PvdA)
Nine Kooiman (SP)
Peter Oskam (CDA)
Kees van der Staaij (SGP)