Tweede Kamer en wetenschap gaan structureel samenwerken

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en vertegenwoordigers van wetenschapsorganisaties hebben woensdagochtend een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De Tweede Kamer gaat structureel samenwerken met de wetenschapsorganisaties KNAW, De Jonge Akademie, NWO en VSNU.

Kennispositie van de Tweede Kamer versterken

Voorzitters heffen glas op samenwerking wetenschapsorganisaties

Van links naar rechts: Jeroen Geurts (Voorzitter Jonge Akademie),  Karl Dittrich (Voorzitter VSNU), Anouchka van Miltenburg (Voorzitter Tweede Kamer), Hans Clevers (president KNAW) en Jos Engelen (Voorzitter NWO).

  • Lees de toespraak die Voorzitter Anouchka van Miltenburg hield tijdens de startbijeenkomst.

De ‘pilot Parlement en Wetenschap’ is omgezet in een structurele samenwerking. Wat drie jaar geleden begon als een proefproject, wordt nu voor onbepaalde tijd voortgezet. De Tweede Kamer wil door de samenwerking haar kennispositie versterken. De wetenschapsorganisaties willen met wetenschappelijke kennis bijdragen aan het parlementaire proces.

Drie instrumenten

Voortaan hebben Kamerleden in commissieverband drie instrumenten tot hun beschikking om een wetenschappelijke verdieping aan hun Kamerwerk te geven:



1. Een ontbijtbijeenkomst biedt de mogelijkheid om op informele wijze met wetenschappers van gedachten te wisselen over een thema.

2. Een wetenschappelijke factsheet is een weergave van de wetenschappelijke stand van zaken op een beleids- of kennisterrein.

3. De netwerkverkenning is een document dat de Kamer snel een overzicht geeft van wetenschappers, onderzoeksgroepen en onderzoeksinstituten met expertise op een specifiek gebied, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een rondetafelgesprek.

Startbijeenkomst op woensdag 1 oktober 2014

Woensdag 1 oktober is de samenwerking officieel van start gegaan in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Handtekeningen werden gezet door Voorzitter Anouchka van Miltenburg namens de Tweede Kamer, Hans Clevers (President KNAW), Jeroen Geurts (Voorzitter Jonge Akademie), Jos Engelen (Voorzitter NWO) en Karl Dittrich (Voorzitter VSNU). Ook enkele Tweede Kamerleden en wetenschappers die eerder deelnamen aan de pilot waren bij de opening aanwezig. Stientje van Veldhoven, D66-Kamerlid, vertelde over het nut van de wetenschap voor haar werk als oppositiepoliticus.

Succesvolle pilot

De pilot Parlement en Wetenschap liep van november 2011 tot juli 2014. Twee Kamercommissies namen eraan deel: de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de commissie voor Infrastructuur en Milieu. Na een evaluatie is besloten dat vanaf 1 oktober 2014 alle Kamercommissies gebruik kunnen maken van de drie instrumenten, de ontbijtbijeenkomst, de wetenschappelijke factsheet en de netwerkverkenning.