Debat over Nederlandse bijdrage IS-missie

Nederland stelt zes F-16’s en 250 militairen beschikbaar voor de internationale strijd tegen IS. Ook worden Iraakse en Koerdische strijdkrachten gedurende deze periode ondersteund met training en advies. Donderdag 2 oktober debatteerde de Kamer van 11.00 tot 16.00 uur met de verantwoordelijke bewindspersonen. 's Avonds was de afronding in de plenaire zaal.

Donderdag 2 oktober 2014 hield de Kamer van 11.00 tot 16.00 uur een overleg met minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en minister Hennis-Plasschaert (Defensie) over de bijdrage van het kabinet aan de missie tegen IS.

  • Lees alle stukken die op de agenda van het overleg staan. Via deze link kunt u ook het verslag van dit overleg lezen, zodra het klaar is.

Donderdagavond was de afronding van het debat in de plenaire zaal. Kamerleden konden tijdens dit debat moties indienen. Daarover werd meteen na het debat gestemd.

Kamer hoeft niet in te stemmen

Het kabinetsbesluit om vliegtuigen en militairen beschikbaar te stellen behoeft formeel geen instemming van de Kamer. Maar in de praktijk is het kabinet er veel aan gelegen dat een ruime Kamermeerderheid zich achter zijn plannen schaart. Wel is de regering verplicht om de Kamer te informeren over de militaire inzet. Dat kan eventueel achteraf, als de veiligheid daarom vraagt. In dit geval kreeg de Kamer de informatie van tevoren, in de artikel 100-brief.

Artikel 100-brief

In de brief schrijven de verantwoordelijke ministers over de snelle opmars van IS en daaraan gelieerde organisaties. Deze opmars is volgens het kabinet een directe dreiging voor de regio en veroorzaakt instabiliteit aan de grenzen van Europa, met potentieel vergaande gevolgen voor de veiligheid in Nederland. In samenwerking met de Verenigde Staten en andere (regionale) partners zal de militaire operatie gericht zijn op het breken van de militaire kracht van IS op de korte termijn. Nederland stelt zes operationele F-16’s en 250 militairen beschikbaar, evenals maximaal 130 militairen ten behoeve van training, voor de duur van maximaal twaalf maanden.

Briefing over de details + verslag

Op maandag 29 september kreeg de Kamer een toelichting op de details van de Nederlandse bijdrage. Deze technische briefing was georganiseerd door de commissies voor Buitenlandse Zaken, voor Defensie en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Aanwezig waren:

- Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp

- Plaatsvervangend directeur MIVD, de heer Kuiper

- Directeur-Generaal Politieke Zaken, Wim Geerts

- Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, Rob Swartbol

- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof