Rondetafelgesprek bewapende drones

De commissie voor Buitenlandse Zaken houdt maandag 17 februari van 12.00 tot 14.00 uur een rondetafelgesprek over de volkenrechtelijke aspecten van de inzet van bewapende drones. Volg het rondetafelgesprek live via deze website.

Drones en het volkenrecht

Het kabinet heeft vorig jaar advies gevraagd van de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV). Op 16 juli 2013 heeft de CAVV haar advies uitgegeven en in september heeft het kabinet hierop gereageerd. Het advies gaat over de volkenrechtelijke aspecten van de inzet van bewapende drones. Het advies en de kabinetsreactie daarop zijn het onderwerp van het rondetafelgesprek met enkele deskundigen op maandag 17 februari.

Advies

De CAVV is van mening dat bewapende drones geen verboden wapens zijn. De voorwaarden en omstandigheden waaronder bewapende drones mogen worden ingezet, wijken niet af van de regels die gelden voor de inzet van welk ander wapensysteem dan ook. Dit betekent dat er slechts twee omstandigheden zijn waarbij de inzet van bewapende drones gerechtvaardigd is: bij een mandaat van de VN Veiligheidsraad en als er sprake is van recht op zelfverdediging. Het kabinet is het met deze conclusie eens.

Programma

12.00-12.30 uur

gesprek met Commissie Advies Volkenrechtelijke Vraagstukken

sprekers:

prof. Larissa van den Herik

prof. Wouter Werner

prof Terry Gill (o.v.b.)

12.30-13.30 uur

sprekers:

Peter Wijninga, HCSS

Lambèr Royakkers, TU Eindhoven

Quirine Eijkman, Amnesty International

13.30-14.00 uur

Voertaal Engels

Prof. Laurie Blank

Live volgen

Het rondetafelgesprek is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via de livestream kunt u live meekijken of meeluisteren.

De kabinetsreactie op het advies van de CAVV leest u via de agenda van dit rondetafelgesprek.