Kamerleden bezochten Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

Een delegatie van de commissie voor Buitenlandse Zaken bezocht vrijdag 22 november de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

“De OPCW is één van die VN-organisaties die vrij onbekend, maar gelukkig niet onbemind zijn gebleven, natuurlijk vooral vanwege hun recente rol in de ontmanteling van chemische wapens in Syrië. Terecht dat ze voor hun werk beloond zijn met de Nobelprijs voor de vrede. Maar zelfs voor Kamerleden in Nederland geldt dat we deze organisatie graag beter leren kennen”, aldus delegatieleider Han ten Broeke.

Dag uit het leven
De leden hadden een ontmoeting met directeur-generaal Üzümcü. Tijdens verschillende presentaties kreeg de delegatie een toelichting op het werk van de OPCW, het Verdrag Chemische Wapens (Chemical Weapons Convention) en een dag uit het leven van een inspecteur.

Overal ter wereld
De OPCW is een onafhankelijke internationale organisatie die sinds 1997 toeziet op de vernietiging van alle chemische wapens in de wereld. De organisatie voert overal ter wereld inspecties uit. Bijna alle landen zijn lid van deze organisatie.
De OPCW heeft tot op heden vernietiging van 82% van de wereldwijde chemische wapenvoorraad vastgesteld. De OPCW kreeg op 11 oktober 2013 de Nobelprijs voor de Vrede.