Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend Griffier Biesheuvel-Vermeijden

Bij haar afscheid als Griffier van de Tweede Kamer is Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden dinsdag 30 juni koninklijk onderscheiden. Ze is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bij haar afscheid als Griffier van de Tweede Kamer kreeg Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden op dinsdag 30 juni een koninklijke onderscheiding uit handen van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg

Mevrouw mr. J.E. (Jacqueline) Biesheuvel-Vermeijden nam dinsdag 30 juni afscheid van de Kamer en gaat per 1 september 2015 met pensioen. Ze vervulde de functie van Griffier sinds 1 november 2004. Zij is de eerste vrouwelijke Griffier. Ze wordt opgevolgd door Renata Voss, die per 1 juli opvolgend Griffier is en per 1 september 2015 Griffier.

Voorrecht

“De Tweede Kamerorganisatie is een prachtige organisatie waar mensen werken die ‘gaan voor de Kamer’. Dienstbaarheid en flexibiliteit staan hoog in het vaandel”, zei mevrouw Biesheuvel-Vermeijden in haar afscheidsspeech. “Ik heb het altijd als een zeer groot voorrecht ervaren om in uw midden deze functie te mogen uitoefenen en zo een kleine bijdrage te leveren aan de geschiedenis van onze parlementaire democratie”. Zij bedankte de Tweede Kamer voor het in haar gestelde vertrouwen.

Parlementaire geschiedenis geschreven

Kamervoorzitter Anouchka Van Miltenburg sprak de vertrekkende Griffier toe en stond stil bij de verschillende taken en verantwoordelijkheden van de Griffier. “Bij ons is ‘de’ Griffier een begrip, maar naar buiten toe heeft het soms wat uitleg nodig. ‘Wat dóet die vrouw die naast je zit in de vergadering?’, is een vraag die ik vaak krijg. Mijn antwoord is altijd dat de Griffier drie rollen heeft: ze is het hoofd van de ambtelijke organisatie, ze vertegenwoordigt de Kamer in binnen- en in buitenland en ze adviseert de Voorzitter en het Presidium.” Verder memoreerde de Kamervoorzitter een aantal hoogtepunten van de Griffier, zoals de troonwisseling, het proces van parlementaire zelfreflectie en vooral de kabinetsformatie van 2012. “Daarmee heb je parlementaire geschiedenis geschreven.” Namens de Kamerleden, medewerkers van de Kamer en fracties bedankte zij de Griffier voor haar “inzet en loyaliteit, haar deskundige adviezen en haar grote hart”.

Internationaal

De Griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, wees erop dat de media-aandacht waaronder het parlement zijn werk doet, verder is toegenomen tijdens het Griffierschap van Jacqueline Biesheuvel. Ook de Europese en internationale dimensie van het parlementaire werk is verder verbreed. Hamilton uitte zijn bewondering voor Jacqueline Biesheuvel en noemde haar ‘nuchter, zelfbewust, laconiek, dienstbaar, rust brengend, oplossingsgericht, en effectief’. Hij prees ook haar gezaghebbende optreden in het internationale circuit van secretarissen-generaal van parlementen. Hamilton dankte Jacqueline Biesheuvel verder voor haar hartelijkheid, hulpvaardigheid en collegialiteit.

Lees meer