Interparlementair Koninkrijksoverleg 2015 in Den Haag

Vrijdag 29 mei 2015 is de laatste dag van het overleg in Den Haag tussen de parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Tijdens dit halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) wisselden politici informatie uit en discussieerden zij over belangrijke thema’s die alle landen aangaan.

Persconferentie en afsprakenlijst

Op vrijdag 29 mei brachten de delegaties een werkbezoek aan de Rotterdamse Haven en RDM Rotterdam. Het interparlementair overleg is afgesloten met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties.

Persoonlijke ontmoetingen

Een van de doelen van het IPKO is om tot meer onderling begrip te komen door persoonlijke ontmoetingen tussen de parlementariërs. De delegaties uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn op woensdag 27 mei om 09.45 ontvangen door de Voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer. Daarbij voegde zich ook de delegatie van de leden van de Eerste en Tweede Kamer. In een plenaire bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer hielden alle delegatieleiders een korte toespraak en discussieerden zij over gezondheidszorg, onderwijs en economische kansen binnen het Koninkrijk.

Woensdagmiddag  27 mei hebben de delegaties in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer onder andere gesproken over de integriteit van bestuur. Hierbij was ook Nationele Ombudsman Reinier van Zutphen aanwezig.

Op donderdag 28 mei spraken de politici in de Thorbeckezaal over  regelgeving, energie, kansarme jongeren en discriminatie.