Initiatief voor Wet open overheid

Dinsdag 9 december debatteerde de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel open overheid van Tweede Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks) en Gerard Schouw (D66). Het initiatiefwetsvoorstel heeft als doel om de overheid transparanter te maken.

Publieke informatie is van groot belang voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en de economische ontwikkeling, staat in het initiatief. De toegang tot publieke informatie en het hergebruik van die informatie zijn rechten van burgers, aldus de initiatiefnemers. Daarom moeten bepaalde categorieën overheidsinformatie altijd openbaar zijn en direct elektronisch verkrijgbaar worden. Van niet-gedigitaliseerde documenten moet in het register opgenomen worden waar ze verkrijgbaar zijn. Een muisklik of een eenvoudig verzoek is dus voldoende om de gewenste informatie te verkrijgen.

Het wetvoorstel open overheid moet in de plaats komen van de Wet openbaarheid van bestuur.

Sprekerslijst

Dinsdag 9 december vanaf 16.00 uur (of later, afhankelijk van de voorafgaande stemmingen) spreken de woordvoerders van verschillende Tweede Kamerfracties over het voorstel. Zie de Sprekerslijst (PDF). Het antwoord van de initiatiefnemers volgt later. Dan krijgt ook minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de gelegenheid om zijn advies te geven.

Verslag