Kamernieuws

Kamerleden ontvangen petities

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op maandag 22 en dinsdag 23 april een aantal petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen. Deze week nemen de Kamerleden in totaal vijf petities in ontvangst.

Hoe verliepen de verkiezingen in november 2023?

De commissie voor Binnenlandse Zaken bespreekt op donderdag 18 april van 13.00 tot 16.30 uur de Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft een evaluatie van die verkiezingen naar de Kamer gestuurd, waaruit blijkt wat goed ging en wat beter kan. Het commissiedebat is te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Stadsbeeld: een man fietst langs een bord waarop staat: Op 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. U komt toch ook?

Wijzigingen in de Vreemdelingenwet

De Tweede Kamer debatteert op 17 april over het wijzigen van de Vreemdelingenwet 2000. Demissionair staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Eric van der Burg komt hiervoor naar de Kamer. U kunt het debat vanaf 14.05 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

2 mannelijke asielzoekers lopen in de gang van hun opvanglocatie.

Kandidaat-bewindspersonen presenteren zich aan Tweede Kamer in hoorzittingen

De formatie van een nieuw kabinet is in volle gang. Zodra de Tweede Kamer een formateur heeft benoemd, zal deze persoon een team van ministers en staatssecretarissen samenstellen die het kabinet gaan vormen. Nieuw is dat de kandidaat-bewindspersonen eerst bij de Tweede Kamer langs gaan om zich te presenteren, voordat zij beëdigd worden door de Koning en dus ook voordat de traditionele bordesscène plaatsvindt.

Lege Troelstrazaal, een van de commissiezalen van de Tweede kamer. Op de voorgrond de U-vormige vergaderopstelling, achterin de publieke tribune.

Het vragenuur van dinsdag 16 april

Het vragenuur van dinsdag 16 april gaat over de volgende onderwerpen: uitspraken van het Islamcentrum Veenendaal, het aantal Nederlanders in voedselnood dat niet afneemt en het bericht dat demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) onkruidverdelger glyfosaat wilde verbieden.

Mkb-ondernemers gezocht voor V-100

De Tweede Kamer is op zoek naar mkb-ondernemers voor de kritische beoordeling van het financiële beleid van het kabinet in 2023. De ondernemers kunnen zich aanmelden voor de V-100 op maandag 27 mei, een dag waarop de Kamer graag gebruik maakt van hun denkkracht. Dit evenement is gekoppeld aan Verantwoordingsdag.

Jongeman laat in Kamerbankje in plenaire zaal een koffertje zien met opschrift Verantwoordingsdag

Debat over het mbo

Hoe staat het met het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)? Kamerleden van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap debatteren hierover op dinsdag 16 april met demissionair minister Robbert Dijkgraaf. Het commissiedebat is vanaf 16.30 uur te volgen via de livestream en Debat Direct.

Leerling aan het lassen in laslokaal

Kamerleden ontvangen petities op dinsdag 16 april

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op dinsdag 16 april vier petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen.

Nationaal Jeugddebat in Tweede Kamer

De Tweede Kamer staat op maandag 15 april in het teken van jongeren en politiek. Tijdens het Nationaal Jeugddebat komen 110 jongeren uit heel Nederland naar de Kamer om hun stem te laten horen. Zij discussiëren met Kamerleden over de omgang met geld, de vernieuwing van het onderwijs, de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren en duurzamer leven en het verminderen van afval. Het debat is vanaf 12.50 uur live te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Jongeren in debat in de bankje van de plenaire zaal

Debat over het tekort aan plekken in de gevangenissen

De Tweede Kamer debatteert op 11 april over het tekort aan plekken in de gevangenissen. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind komt hiervoor naar de Kamer. U kunt het debat vanaf 13.15 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Omheiningsmuur met bedrading en camera's bij de penitentiaire inrichting in Vught

Debat over wijkverpleging en palliatieve zorg

Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan op woensdag 10 april met demissionair minister Conny Helder in debat over wijkverpleging en palliatieve zorg. Het commissiedebat is vanaf 10.00 uur te volgen via de livestream en Debat Direct.

Op de voorgrond een tafel met daarop een vaas bloemen en een kopje, erachter een rollator.

Rondetafelgesprek over een weerbare democratische rechtsstaat

Wat is er nodig voor een weerbare democratische rechtsstaat? De commissie voor Binnenlandse Zaken laat zich hierover informeren tijdens een rondetafelgesprek met deskundigen op dinsdag 9 april. De bijeenkomst is vanaf 18.30 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Het vragenuur van dinsdag 9 april

Het vragenuur van dinsdag 9 april gaat over de volgende onderwerpen: de groei van distributiecentra, banken blijven vestigingen sluiten en bijna een kwart van de cannabisgebruikers stapt binnen een uur na het blowen achter het stuur.

Kamerleden ontvangen petities op dinsdag 9 april

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op dinsdag 9 april, zoals in iedere vergaderweek, een aantal petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen. Deze keer nemen de Kamerleden twee petities in ontvangst.

Debat over de dalende vaccinatiegraad

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 4 april over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt hiervoor naar de Kamer. U kunt het debat vanaf 10.15 uur volgen via de livestream en de app Debat Direct.