Hierover debatteert de Tweede Kamer deze week

In de vergaderweek van 3 tot en met 5 maart 2015 vergadert de Tweede Kamer onder andere over gaswinning in Groningen, over de problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten en over de belastingontwijking door internationale bedrijven.

Commissievergaderingen

Een Tweede Kamerlid debatteert niet alleen in de grote, plenaire zaal. De meeste debatten zijn in de commissiezalen. Daar vergaderen Kamerleden van verschillende partijen met elkaar over de onderwerpen van hun commissie. In de vergaderweek van 3 tot en met 5 maart hebben ze het onder andere over de problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten, over criminele jeugdgroepen en over opvang, terugkeer en vreemdelingenbewaring.

Overzicht van alle commissievergaderingen

Bekijk het overzicht van alle commissieoverleggen in de week van dinsdag 3 tot en met donderdag 5 maart.

Plenaire vergaderingen

Een selectie uit de onderwerpen die deze week in de plenaire zaal aan de orde zijn:

Dinsdag 3 maart

Woensdag 4 maart

  • Passend onderwijs

    's Ochtends debatteert de Tweede Kamer vanaf 10.15 uur over het passend onderwijs. Ze discussiëren met staatssecretaris Dekker van Onderwijs over zijn wetsvoorstel om leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs onder te brengen in het stelsel van passend onderwijs.
  • Toezicht op kredietunies

    Vanaf 16.45 uur gaat het in de plenaire zaal over het initiatief van de Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Henk Nijboer (PvdA). Hun wetsvoorstel gaat over toezicht op kredietunies. Dit zijn coöperatieve instellingen. Ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf storten geldt in de kredietunie, waaruit andere ondernemingen in dezelfde sector een lening kunnen krijgen.

Donderdag 5 maart

  • Belastingontwijking

    Donderdag begint de vergadering om 10.15 uur met het onderwerp belastingontwijking door internationale bedrijven. Het rapport van de Algemene Rekenkamer over belastingontwijking is een aanleiding om het debat te voeren.
  • Nederlanderschap en terroristische misdrijven

    Om 14.30 gaat het debat verder over de mogelijkheid om mensen die terroristische daden plegen het Nederlanderschap te ontnemen. Lees het kort webverslag van 26 februari, toen de Kamerleden hun vragen stelden. Donderdag 5 maart antwoordt minister Opstelten van Justitie. Daarop volgt een afsluitende ronde vragen en antwoorden.
  • Wetten toetsen aan de Grondwet

    Vanaf 19.30 uur debatteert de Tweede Kamer over een initiatiefwetsvoorstel dat ooit door oud-Kamerlid Femke Halsema (GroenLinks) is ingediend. Haar partijgenoot Liesbeth van Tongeren heeft de verdediging van het wetsvoorstel overgenomen. Het doel van het wetsvoorstel is om het mogelijk te maken dat in bepaalde gevallen wetten eerst door de rechter aan de Grondwet worden getoetst. Lees meer over de constitutionele toetsing op de website van Parlement & Politiek.

Overzicht van alle plenaire vergaderingen

Bekijk het overzicht met alle vergaderingen in de plenaire zaal van dinsdag 3 tot donderdag 5 maart.

Volg de Tweede Kamer op Twitter

Tweede Kamer op Twitter

Volg de Tweede Kamer op Twitter via: @2eKamertweets. Bekijk ook de hashtags bij de debatten van deze week.