Drie petities en een burgerinitiatief voor de Tweede Kamer

Op dinsdag 25 en woensdag 26 november 2014 heeft de Tweede Kamer drie petities en een burgerinitiatief gekregen van verschillende belangenorganisaties. De petities gaan over dierproeven, Rwandezen die uitgezet dreigen te worden en over geluidsoverlast in de wijk Floriande in Hoofddorp. Het burgerinitiatief is een pleidooi voor strengere straffen voor mensen die dieren mishandelen.

Dinsdag 25 november

13.30 - 13.45 uur

De commissie voor Economische Zaken ontvangt  de organisatie Een Dier Een Vriend. Deze organisatie wijst op een rapport van het ministerie van Economische Zaken. In dit rapport staat dat bijna 80% van alle dierproeven die in 2013 werden uitgevoerd wettelijk niet verplicht is. Een Dier Een Vriend roept de Kamerleden op “om bij het algemeen overleg Dierproeven (op woensdag 26 november) dwingende maatregelen op te leggen die dierproeven drastisch zullen verlagen”.

13.30 - 13.45 uur

“Een dier is geen ding”. Jamie Jane Bosman heeft meer dan 40.000 handtekeningen verzameld voor een burgerinitiatief. Daarmee maakt zij haar visie duidelijk en probeert zij de politiek te beïnvloeden. De initiatiefnemer vindt dat dierenmishandeling in Nederland niet streng genoeg bestraft wordt.

Op de plenaire agenda

De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven heeft het burgerinitiatief behandeld en concludeert dat het burgerinitiatief «Een dier is geen ding» op de plenaire agenda kan. Het is aan de betrokken commissie(s) om het moment te bepalen.

13.45 -14.00 uur

FDU Inkingi Hollande wendt zich tot de commissie voor Veiligheid en Justitie. Tientallen Rwandezen die jarenlang in Nederland wonen, lopen kans dat ze het land worden uitgezet. Hiertegen tekent de organisatie verzet aan.

Woensdag 26 november

14.00 – 14.15 uur

De actiegroep Floriande TegenGeluid heeft een petitie voor de commissie voor Infrastructuur en Milieu. Floriande is een nieuwbouwwijk in Hoofddorp. De inwoners van de wijk klagen door middel van hun petitie tegen de overlast die zij in Floriande ondervinden van het vele vliegverkeer van Schiphol.

Petities

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.