Deel van de Tweede Kamer open tijdens Dag van de Haagse geschiedenis

Oude tijden herleven tijdens de Dag van de Haagse geschiedenis, op zaterdag 18 april 2015. Het Plein vormt die dag het middelpunt van alle activiteiten. Er zijn stadswandelingen, lezingen, tentoonstellingen en workshops. Ook de Tweede Kamer is die dag geopend, met speciale rondleidingen voor het publiek.

Rondleiding

Het voormalige Logement van Amsterdam, tegenwoordig in gebruik bij de Tweede Kamer.

Tussen 12.00 en 15.00 uur start ieder half uur een rondleiding door het Logement, het Depotgebouw en de Enquêtezaal. De rondleidingen duren een uur.

De rondleiders nemen het publiek mee terug in de tijd en vertellen verhalen over de geschiedenis van de verschillende gebouwen. Bijvoorbeeld over de Luftschutzraum in Logement, uit de tijd dat nazi-rijkscommissaris Seyss-Inquart er de baas was. Tegenwoordig staat er apparatuur voor airconditioning. Of over een gat in de muur in één van de toiletten, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog als schietgat werd gebruikt. Of over een spinnetje dat in de marmeren muur van de Terlouwzaal is verwerkt.

Gratis kaarten

Kaarten voor de rondleiding zijn gratis beschikbaar bij de kraam van de Tweede Kamer op het Plein. De laatste rondleiding start om 15.00 uur. De groepen tijdens de rondleiding bestaan steeds uit maximaal vijftien personen.

Dag van de Haagse geschiedenis

De Dag van de Haagse geschiedenis is een initiatief van het Haags Gemeentearchief en wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Het is voor het eerst dat de Tweede Kamer hieraan meedoet. Het doel van de dag is om Hagenaars de rijke geschiedenis van Den Haag te laten ontdekken.

Zie ook: