Debat over Nederlandse bijdrage aan strijd tegen IS

De Kamer debatteerde woensdag 10 februari 2016 over het kabinetsplan voor uitbreiding van de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Tijdens het debat in de plenaire zaal hadden Kamerleden de mogelijkheid om moties in te dienen, nadat zij eerder op de dag een commissiedebat over hetzelfde onderwerp voerden met de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Verslag

Coalitie

Vanaf oktober 2014 neemt Nederland deel aan een internationale coalitie die de opmars van IS in Irak en Syrië probeert te stoppen. Sindsdien hebben Nederlandse F-16's alleen boven Irak IS-doelen bestookt. Het kabinet wil dat zij nu ook, tot 1 juli 2016, doelen in Oost-Syrië gaan bombarderen. Daarnaast wil het kabinet de training van Iraakse strijdkrachten, inclusief Koerdische peshmerga's, extra ondersteunen en €25 miljoen extra uittrekken voor humanitaire hulp.

De Kamer is via een zogenoemde artikel 100-brief door het kabinet geïnformeerd over het voornemen om de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van IS uit te breiden. In het commissiedebat konden de Kamerleden met het kabinet van gedachten wisselen over het plan. Het vervolg in de plenaire zaal biedt Kamerleden de mogelijkheid om moties in te dienen, waarover aansluitend meteen gestemd wordt.

Rondetafelgesprek

Op maandag 8 februari hield de Kamer een rondetafelgesprek over de uitbreiding van de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat. Hiervoor waren een aantal deskundigen en vertegenwoordigers van ngo's uitgenodigd om hun visie te geven.