Bezoek tentoonstelling 'Voor het geheele Nederlandsche Volk' in Kamergebouw

Tot en met april 2016 was in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling te zien onder de naam 'Het geheele Nederlandsche volk, 200 jaar Eerste en Tweede Kamer'. Op dinsdag 6 oktober 2015 openden de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg, deze bijzondere tentoonstelling over het Nederlandse parlement, zijn geschiedenis en zijn rol in de samenleving.

Bekijk ook de video van de tentoonstelling op de Facebookpagina van 200 jaar Staten-Generaal.

Toenmalig Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol openden de tentoonstelling op dinsdag 6 oktober

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg blikte terug op twee eeuwen parlementaire geschiedenis en zag een doorgaande lijn: de Kamers blijken in staat om de buitenwereld naar binnen te halen. “Ons systeem van evenredige vertegenwoordiging maakt dat alle stemmen die klinken in de samenleving, een plek krijgen in de politieke arena. Wat hetzelfde is gebleven, is dat we praten over wat er leeft op straat. Over wat mensen bezig houdt, welke kansen en bedreigingen ze zien. Dat is de kern van ons parlementaire stelsel, al twee eeuwen lang.”

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol stipte in haar speech een paar thema’s van de tentoonstelling aan. Het thema ‘mensenwerk’ gaat bijvoorbeeld niet alleen om de Kamerleden, maar ook om de medewerkers die sinds 1815 beide Kamers ondersteunen. Een ander thema dat de Eerste Kamervoorzitter noemde is ‘openbaarheid’. De tentoonstelling laat bijvoorbeeld zien wanneer de eerste camera's in de vergaderzalen verschenen.

De tentoonstelling is deels interactief en bestaat uit meerdere zuilen. Een deel van de zuilen staat in het Tweede Kamergebouw en een ander deel buiten op en rondom het Binnenhof.

Tot en met april 2016

De tentoonstelling was tot en met april 2016 te bezichtigen in de centrale hal van de Tweede Kamer, de Statenpassage.

Viering 200 jaar Staten-Generaal

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal organiseren gezamenlijk een groot aantal activiteiten om het 200-jarig bestaan te vieren. Op 9 en 10 oktober zijn er op en rond het Binnenhof open dagen voor het publiek. Het formele hoogtepunt van de viering was een bijzondere Verenigde Vergadering van beide Kamers op vrijdag 16 oktober 2015  in de Ridderzaal. De activiteiten lopen door tot de zomer van 2016.

Alle informatie over de viering van 200 jaar Eerste en Tweede Kamer is te vinden op: www.200jaarstaten-generaal.nl . Voor mobiele apparaten is alle informatie beschikbaar via de app 200 jaar Staten-Generaal.